Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Οι γερμανικές τράπεζες αποτελούν μια απειλή που οι πολιτικοί θέλουν να κρύψουν

ING: Οι γερμανικές τράπεζες αποτελούν μια απειλή που οι πολιτικοί θέλουν να κρύψουν
Κανένας πολιτικός δεν μιλάει για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών
Με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα στο προσκήνιο, οι αναλυτές έχουν υπογραμμίσει ότι οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν σε κρίσιμη φάση, καθώς τα ναυτιλιακά δάνεια και πολλά υποκαταστήματα τραπεζών είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε επανειλημμένα στα μέλη της ΕΕ από τη νότια Ευρώπη να αναδιαρθρώσουν τα τραπεζικά τους συστήματα αλλά οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι έχουν ένα δικό τους πρόβλημα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
«Η Γερμανία έχει πάρα πολλές τράπεζες και πολύ μικρή ενοποίηση» επισημαίνει στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας, Carsten Brzeski.
Υπάρχουν συνολικά 2.400 ξεχωριστές τράπεζες με περισσότερα από 45.000 καταστήματα στη χώρα και περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι.
Αυτό αυξάνει τον δείκτη κόστους των τραπεζών.
Ένα άλλο πρόβλημα φαίνεται να είναι η εξάρτηση πολλών τραπεζών από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
«Θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα με την ποιότητα του ενεργητικού: Η ναυτιλία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ενιαίας εποπτικής αρχής, της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), για το επόμενο έτος», ανέφερε ο Gildas Surry, ανώτερος αναλυτής της Axiom Alternative Investments αναφερόμενος στα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το CNBC, ο δανεισμός της ναυτιλιακής βιομηχανίας πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν μια σταθερή επένδυση, ωστόσο, ο κλάδος έχει γίνει ασταθής και τα μακροπρόθεσμα δάνεια έγιναν πρόβλημα για πολλές τράπεζες που εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα.
«Πολλές τράπεζες, όπως ολόκληρη η οικονομία, έχουν χάσει το τρένο της ψηφιοποίησης και πρέπει να ξοδέψουν πολύ χρόνο τώρα» πρόσθεσε ο Brzeski.
«Με την ανάγκη για επενδύσεις και την πίεση από τα χαμηλά επιτόκια, η πίεση σε πολλές τράπεζες έχει αυξηθεί.
Έχετε ακούσει τους πολιτικούς να μιλάνε γι' αυτό;
Όχι, δεν είναι θέμα που θα φέρει νίκη στις εκλογές» είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης