Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην ανάπτυξη επέστρεψε οριακά η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2017 - Στις 50,5 μονάδες ο IHS Markit

Στην ανάπτυξη επέστρεψε οριακά η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2017 - Στις 50,5 μονάδες ο IHS Markit
Η πρόσφατη τιμή των 50,5 μονάδων του Ιουνίου, υψηλότερη από τις 49,6 μονάδες του Μαΐου, υπέδειξε την πρώτη βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον περασμένο Αύγουστο
Στην ανάπτυξη επέστρεψε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2017.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index– PMI) - o σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας - υπέδειξε επέκταση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καταγράφοντας τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων.
Η πρόσφατη τιμή των 50,5 μονάδων του Ιουνίου, υψηλότερη από τις 49,6 μονάδες του Μαΐου, υπέδειξε την πρώτη βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον περασμένο Αύγουστο.
Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις οριακός.




Σύμφωνα με την markit, οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό τομέα μεταποίησης βελτιώθηκαν τον Ιούνιο, μολονότι σε οριακό βαθμό.
Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης στις νέες παραγγελίες και στην παραγωγή.
Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, σε άλλον έναν γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η δραστηριότητα αγορών μειώθηκε και πάλι, αλλά σε ελάχιστο μόνο βαθμό.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε αμετάβλητη από το χαμηλό έξι μηνών του Μαΐου, αλλά ήταν παρόλ’ αυτά αισθητή, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες σε σχέση με την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.
Η άνοδος των νέων παραγγελιών για δεύτερη μόλις φορά σε διάστημα περίπου τριών ετών πρωτοστάτησε στη βελτίωση του ελληνικού τομέα μεταποίησης.
 Ωστόσο, ο ρυθμός επέκτασης ήταν συνολικά μηδαμινός, καθώς οι αναφορές για υψηλότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών αντισταθμίστηκαν ως επί το πλείστον από τις αναφορές περί πολιτικής αστάθειας. Αντιθέτως, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό εξακολούθησαν να υποχωρούν τον Ιούνιο, αν και σε ελάχιστο βαθμό.
Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών νέων παραγγελιών σημειώθηκε άνοδος της παραγωγής, η πρώτη από τον Αύγουστο του 2016. Ο ρυθμός αύξησης ήταν, ωστόσο, μόλις οριακός.
Η αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε να εμποδίσει την περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, ωστόσο ο ρυθμός υποχώρησης εξασθένησε σε σχέση με τον Μάιο.
Στηριζόμενοι στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο.
Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο εντονότερος σε διάστημα περίπου ενός έτους.
Τα υψηλότερα επίπεδα μισθοδοσίας οδήγησαν σε εντονότερη μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών.
Παρά την ανοδική τάση των νέων παραγγελιών, οι επιχειρήσεις προέβησαν σε περαιτέρω περικοπές των αγορών εισροών τους τον Ιούνιο.
Παρόλ' αυτά, ο ρυθμός μείωσης ήταν αμετάβλητος από τον Μάιο και σε γενικές γραμμές μηδαμινός. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα προμηθειών συνέχισαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα.
Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος παρότι διατηρήθηκε σταθερός στο χαμηλό έξι μηνών του Μαΐου. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης καθώς προσπάθησαν να μετακυλίσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους.
Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να αυξάνεται τον Ιούνιο, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.
Τέλος, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες σχετικά με την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης