Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται η πίεση για μείωση των NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Fitch: Αυξάνεται η πίεση για μείωση των NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης
Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλότεροι στις μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μετά και την απόφαση για διάσωση των ιταλικών περιφερειακών τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza και της ισπανικής Banco Popular νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο 2017, αναφέρει σε σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Τον Μάρτιο του 2017, η Ε.Κ.Τ. εξέδωσε οδηγίες, βάσει των οποίων οι τράπεζες με υψηλά ποσοστά (επί του συνολικού όγκου των δανείων) μη εξυπηρετούμενων δανείων να σχεδιάσουν στρατηγικές για τη μείωσή τους.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν την τήρηση της στρατηγικής και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.
Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλότεροι στις μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, ενώ η Ιταλία είχε στο τέλος του 2016 δώδεκα (12) τράπεζες με δείκτες υπερδιπλάσιους του σταθμισμένου μέσου όρου του 5,1%.
Στην Ιταλία, τα προβληματικά δάνεια έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου ύφεσης και μόλις πρόσφατα η οικονομία άρχισε να δίνει στις τράπεζες «ανάσα» για να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτή την «κληρονομιά», σχολιάζει η Fitch.
Εάν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις NPLs που σχεδιάζει η UniCredit, υποστηριζόμενες από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της Banca Monte dei Paschi di Siena.
Όμως, σημειώνει η Fitch, μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις των NPLs είναι δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ, προς το παρόν, καμία από τις μεγάλες ανακοινωθείσες συναλλαγές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Επισημαίνεται ότι η επίσης ιταλική Intesa θα να αναλάβει το υγιές ενεργητικό των βενετικών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, με το σχέδιο να εγκρίνεται την περασμένη Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τρεις ημέρες αφότου και η Ε.Κ.Τ. είχε δώσει έμμεσα το «ΟΚ».
Η συνολική κρατική δαπάνη για τη διάσωση των δύο περιφερειακών τραπεζών ενδέχεται να ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ.
Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μέτρο αυτό επιτρέπει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.
Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, θα πληγούν μόνο οι μικροομολογιούχοι και μικροί μέτοχοι, αλλά το κόστος για τους φορολογούμενους είναι πιθανό να είναι βαρύ.
Η Fitch αναμένει η συναλλαγή να είναι ουδέτερη πιστωτικά για την κεφαλαιοποίηση και την ποιότητα του ενεργητικού της Intesa.
Η Intesa θα λάβει κεφάλαια από την ιταλική κυβέρνηση για να καλύψει τις επιπτώσεις της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων στους δείκτες κεφαλαίου της, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να διατηρήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 12,5%.
Η εισφορά σε μετρητά θα καλύπτει επίσης το κόστος ενοποίησης και εξορθολογισμού που σχετίζεται με την απόκτηση.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί έναντι πιθανού κινδύνου, υποχρεώσεων και απαιτήσεων έναντι της Intesa που σχετίζονται με γεγονότα πριν από την πώληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης