Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch αναβάθμισε το outlook τις Βουλγαρίας σε θετικό, από σταθερό - Επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση «BBB-»

Η Fitch αναβάθμισε το outlook τις Βουλγαρίας σε θετικό, από σταθερό - Επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση «BBB-»
Μετά από μια μέση αύξηση 1% την περίοδο 2010-14, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,5% το 2015-2016
Η Fitch, όπως και η Standard % Poor's νωρίτερα (περισσότερα εδώ), αναβάθμισε σε «θετικές», από «σταθερές», τις προοπτικές επαναξιολόγησης για τη Βουλγαρία, διατηρώντας σε «ΒΒΒ-» και «F3» αντίστοιχα τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Το 2016, η Βουλγαρία σημείωσε πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 4,2% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το μέσο έλλειμμα 1,5% των ομολόγων της κατηγορίας «ΒΒΒ» και άνω του πενταετούς μέσου όρου 0,9% του ΑΕΠ.
Τα κέρδη από τις εξαγωγικές επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα αναμένεται να στηρίξουν τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που η Fitch προβλέπει να ανέρχεται στο (κατά μέσο όρο) 3% για το 2017-2019.
Τα δημόσια οικονομικά της Βουλγαρίας είναι καλύτερα σε σχέση με τους συνομηλίκους της κατηγορίας «ΒΒΒ».
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2017, πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο μέσο όρο των «BBB» (2,4% του ΑΕΠ).
Η Fitch αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 26,7% του ΑΕΠ το 2017, κάτω από την ονομαστική αξία (40,9% του ΑΕΠ), σημειώνοντας πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους υποστηρίζεται από το χαμηλό μερίδιο των πληρωμών τόκων στα έσοδα (2,3%, 2016) και από τη μεγάλη μέση υπολειμματική διάρκεια του χρέους.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση του ΑΕΠ έχει ενισχυθεί.
Μετά από μια μέση αύξηση 1% την περίοδο 2010-14, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 3,5% το 2015-2016.
Η Fitch προβλέπει ότι η οικονομία της Βουλγαρίας θα αυξηθεί κατά 3% το 2017-18, επίδοση σύμφωνη με την πενταετή μεση ανάπτυξη των ομολόγων της «BBB».
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επενδυτική δραστηριότητα, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης