Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Νίκη της Le Pen θα ήταν το τρίτο ισχυρό πλήγμα για τη Γερμανία μετά το Brexit και τον Trump

Deutsche Welle: Νίκη της Le Pen θα ήταν το τρίτο ισχυρό πλήγμα για τη Γερμανία μετά το Brexit και τον Trump
Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μarine Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Καθοριστικές για τη Γερμανία θεωρούνται οι αυριανές (7/5) προεδρικές εκλογές στη Γαλλία καθώς η εκλογή της Le Pen θα ήταν καταστροφική.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο προτιμά και στηρίζει την υποψηφιότητα Macron καθώς η Γερμανία δεν αντέχει και τρίτο πλήγμα μέσα στο 2017 μετά το Brexit και την εκλογή Trump.
«Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μarine Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση της Le Pen θέτει σε κίνδυνο ότι έχτισαν επί δεκαετίες μεταπολεμικά Γαλλία και Γερμανία.
Επιπλέον ουδείς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σε θέση να φανταστεί μια ΕΕ χωρίς την Γαλλία.
Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν πρωτιά του Macron, όμως στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία, μιας και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.
Από την πλευρά της πάντως η A. Merkel στήριξε, έστω και έμμεσα, τον υποψήφιο του κινήματος En Marche (Εμπρός).
Σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Kölner Stadt-Αnzeiger αφού τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ότι θα χαίρονταν αν εκλέγονταν ο Macron, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ακολουθεί συνειδητά μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική.
Η Claire Desme από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο Macron είναι «συμβατός» με όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα.
Η ειδική σε ζητήματα Γαλλίας εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο για το Βερολίνο είναι ότι οι θέσεις του Macron είναι πολύ κοντά στις γερμανικές ως προς το ευρώ και τη ζώνη του Σέγκεν, αλλά και σε ζητήματα όπως η Ρωσία, η Συρία και το ελεύθερο εμπόριο.
Από την πλευρά του ο Almut Meller από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι «για το Βερολίνο ο Macron είναι ο μόνος, που μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν σήμερα την ΕΕ».
Η υποστήριξη του Βερολίνου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Macron. Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης η αντίπαλός το Le Pen τον κατηγόρησε ότι διασφάλισε τις «ευλογίες της Μέρκελ» και ότι «δεν σχεδιάζει τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της γερμανίδας καγκελαρίου».
Με αρκετή δόση ειρωνείας η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε: «σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, η Γαλλία θα κυβερνάται από μια γυναίκα: είτε από εμένα, είτε από την Merkel».
Αναμφίβολα ότι ο Macron θα είναι, αν εκλεγεί, ένας εποικοδομητικός εταίρος για το Βερολίνο.
Παρόλα αυτά όμως δεν θεωρείται ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι…περίπατος. Ο ιδρυτής του κινήματος En Marche τίθεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών, που αποτελεί, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για το Βερολίνο.
Παράλληλα ο Macron θεωρεί αφόρητα τα πλεονάσματα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου και υπερβολικά χαμηλές τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει προκαταλήψεις έναντι της Γερμανίας, δηλώνει η γαλλίδα ευρωβουλευτής Silvy Gularde, σύμβουλός του Macron σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους αντιπάλους του τόνισε κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα ότι η Γερμανία αποτελεί για εκείνον υπόδειγμα στον οικονομικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης