Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑ» για το Ην. Βασίλειο - Αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑ» για το Ην. Βασίλειο - Αρνητικό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις αποτελούν πρόκληση, καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων
Η Fitch επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «ΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, διατηρώντας παράλληλα «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) και σε «F1+» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) παρέμεινε στο «ΑΑΑ», που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία.
Το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα ενόψει των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών για την αποχώρηση του νησιού από την Ε.Ε.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις αποτελούν πρόκληση, καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων.
Ίσως επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., ενδεχομένως με μια μεταβατική συμφωνία με συνεχή κατά προτίμηση πρόσβαση στην ενιαία αγορά κλπ.
Το εύρος αυτό συνεπάγεται αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, τις εμπορικές συναλλαγές και την παραγωγικότητα, σημειώνει η Fitch.
Σε ό,τι αφορά στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, πιθανότατα με διευρυμένη πλειοψηφία. Αυτό συνεπάγεται ευρεία συνέχεια της πολιτικής σχετικά με το επικείμενο Brexit.
Στα οικονομικά στοιχεία, η Fitch αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2018, ενώ για το 2017 η επίδοση θα είναι 3%, όπως και το 2016 (έναντι 4,3% το 2015).
Το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 88,8% του ΑΕΠ το 2018, από 89,3% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ τα έτη 2017 και 2018, θα διαμορφωθούν στο 1,5% και 1,3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης