Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την ΕΕ – Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την ΕΕ – Σταθερό το outlook
Ο οίκος υπενθυμίζει ότι το χρέος της Ε.Ε. στο τέλος του 2016 βρισκόταν στα 53,9 δισ. ευρώ και οφείλεται στις δανειοδοτήσεις ορισμένων κρατών – μελών και τον EFSM 
Στην επιβεβαίωση της κορυφαίας βαθμολογίας «ΑΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (European Atomic Energy Community, Euratom) προχώρησε σήμερα 2 Μαρτίου 2017 η Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σταθερές.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «F1+», ενώ τα ομόλογα χωρίς εξασφαλίσεις σε «ΑΑΑ».
Η βαθμολογία της Fitch αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση των 28 χωρών της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά στην συνεισφορά στον ενιαίο προϋπολογισμό του μπλοκ.
Στη σχετική του έκθεση, ο οίκος υπενθυμίζει ότι το χρέος της Ε.Ε. στο τέλος του 2016 βρισκόταν στα 53,9 δισ. ευρώ και οφείλεται στις δανειοδοτήσεις ορισμένων κρατών – μελών και τον EFSM (European Financial Stabilisation Mechanism).
Η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να δανειστεί για άλλους σκοπούς.
Τα περισσότερα εκ των δανείων έχουν χορηγηθεί στην Πορτογαλία (45%, αξιολόγηση BB+ με σταθερό outlook) και στην Ιρλανδία (41,7%, αξιολόγηση Α με σταθερό outlook), ενώ ένα μικρότερο ποσό έχει δοθεί και στην Ουκρανία.
Σχετικά με την Euratom, το χρέος της ήταν 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους.
Καταλήγοντας, η Fitch επισημαίνει ότι το 29,6% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017 προέρχεται από χώρες με βαθμολογία «ΑΑΑ» (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Λουξεμβούργο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης