Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ ή όχι; - Απαντούν BofA Merrill Lynch και Pantheon Macroeconomics

Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ ή όχι; - Απαντούν BofA Merrill Lynch και Pantheon Macroeconomics
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση περί Grexit
Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη για ακόμα μία φορά είναι αμφίβολο καθώς η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν μπορούν να συμφωνήσουν ως προς την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα το CNBC.
Μάλιστα, τελευταία έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση περί Grexit.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, αναλυτές της BofA Merrill Lynch και της Pantheon Macroeconomics απαντούν στο ερώτημα: εάν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της BofA Merrill Lynch

Αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ο Athanasios Vamvakidis της Bank of America Merrill Lynch λέει στο CNBC «η Γερμανία έχει ταχθεί κατά του να δώσει κάτι σημαντικό πριν τις εκλογές και το τέλος του ελληνικού προγράμματος».
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους της αλλά προς το παρόν η χώρα έχει κολλήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι αρνούνται να προσφέρουν σημαντική ελάφρυνση εάν η Αθήνα δεν νομοθετήσει μέτρα που διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης.
«Η γερμανική πίεση είναι μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Vamvakidis και προσθέτει: «θα υπάρξουν περισσότερα πρωτοσέλιδα, περισσότεροι κίνδυνοι (ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ) μέχρι την Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα.
Τότε είναι που θα καταλήξουν σε συμφωνία».

Εκρηκτικό το χρέος

Αυτό συμβαίνει σε όλα τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Κατά το 2015 και το 2016, στα πρωτοσέλιδα αναφέρονταν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των πλευρών.
Οι πιστωτές ζήτησαν από την Ελλάδα περισσότερα μέτρα λιτότητας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε, χωρίς την ελάφρυνση του χρέους.
Τελικά οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το CNBC η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 8 δισ. ευρώ στους δανειστές τον Ιούλιο του 2017.
Αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συντάξεων, δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις και ως εκ τούτου θα είναι εύκολο η Ελλάδα να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.
Όπως προκύπτει από το ίδιο δημοσίευμα, κι αυτή τη φορά διαμορφώνεται ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του 2015.
«Η Ευρώπη έχει κάνει σαφείς δεσμεύσεις για να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μετά το πρόγραμμα του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι απαραίτητο και ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος» δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος του ESM.
«Ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο το ελληνικό χρέος προκαλεί ανησυχία» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Αντίο στο ευρώ

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί.
«Αυτή τη φορά και οι δυο πλευρές μπορούν να σκεφτούν ότι η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ» λέει στο CNBC ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, πριν η Ελλάδα διαπραγματευθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η διαφορά τώρα είναι ότι οι Έλληνες έχουν απηυδήσει, αν και όχι κατ' ανάγκην με το ευρώ, καθώς έχουν υποστεί μέτρα λιτότητας από το 2010 και μετά.
Ωστόσο, ο Vamvakidis από την Bank of America δεν συμφωνεί ότι ο κίνδυνος ενός Grexit έχει αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης