Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mizuho International: Η χρηματοπιστωτική κρίση ίσως επιστρέψει στην ευρωπεριφέρεια

Mizuho International: Η χρηματοπιστωτική κρίση ίσως επιστρέψει στην ευρωπεριφέρεια
H ΕΚΤ έχει αποφασίσει να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κατά 20 δισ. ευρώ, στα 60 δισ. ευρώ, από τον Απρίλιο και έπειτα
Η ευρωπεριφέρεια ίσως δει τη χρηματοπιστωτική κρίση να επιστρέφει - όπως συνέβη στα τέλη του 2011 - μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Program - APP) τον Απρίλιο του 2017.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Peter Chatwell, επικεφαλής αναλυτής της Mizuho International, ο οποίος μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει την επέκταση του APP έως και τον Δεκέμβριο του 2017, εντούτοις έχει αποφασίσει να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κατά 20 δισ. ευρώ, στα 60 δισ. ευρώ, από τον Απρίλιο και έπειτα.
Κατά τον Chatwell, η απόφαση αυτή συνιστά αποκλιμάκωση (tapering) του προγράμματος και προειδοποιεί ότι θα συμβεί ότι συνέβη το 2011.
Τότε η ΕΚΤ είχε αρχίσει να απομακρύνεται από πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο δρούσαν τονωτικά για την οικονομία, «αλλά βοηθούσαν τις περιφερειακές χώρες, αντί να τις αναγκάζουν να προχωρήσουν σε σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Αυτό που συνέβη τότε ήταν πως οι διεθνείς επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία και άρχισαν να πωλούν ομόλογα στην ΕΚΤ, κάτι που ίσως συμβεί και τώρα για την περιφέρεια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Mizuho.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα με μοναδικό στόχο να ωθήσει τον πληθωρισμό στο 2%.
«Αν υπάρξει ανάκαμψη του πληθωρισμού, ακόμα και αν αποδίδεται μόνο στις ισχυρές χώρες, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να πει ότι εκπλήρωσε την εντολή που της δόθηκε», ανέφερε στο CNBC.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που η ίδια ανάκαμψη δεν καταγραφεί στις χώρες της περιφέρειας, αυτό μπορεί να τις οδηγήσει σε μια νέα κρίση, καθώς η ΕΚΤ θα άρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας - δεδομένου ότι θα έχει εκπληρώσει τον στόχο της.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης