Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Έως και 78% αναβάθμισε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνονται οι προοπτικές

Bank of America Merrill Lynch: Έως και 78% αναβάθμισε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνονται οι προοπτικές
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε 2,27 ευρώ για την Alpha Bank, σε 0,22 ευρώ για Πειραιώς, σε 0,27 ευρώ για Εθνική και 0,70 ευρώ για Eurobank
Επιλεκτικά θετική δηλώνει πλέον η Bank of America Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τις τιμές στόχους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 24-78%.
Ειδικότερα, στην τελευταία 37σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Risk-reward turns more attractive, but still no Buys" (ο βαθμός κινδύνου είναι πιο ελκυστικός, αλλά ακόμη καμία σύσταση αγοράς) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch αναβαθμίζει σε neutral (ουδετερότητα) τη σύσταση της Εθνικής, διατηρεί σε neutral της Alpha Bank, ενώ για Πειραιώς και Eurobank παραμένει με τη σύσταση underperform.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε 2,27 ευρώ για την Alpha Bank, σε 0,22 ευρώ για Πειραιώς, σε 0,27 ευρώ για Εθνική και 0,70 ευρώ για Eurobank.



Επίσης, "καλοσωρίζει" τις θετικές αλλαγές στο πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τη σταδιακή μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της αποκατάστασης της κερδοφορίας.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα δομικά ρίσκα παραμένουν, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε dilution της BVPS σε βάθος χρόνου, ενώ θα αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών.
Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί ότι το 2017 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.
Αναμένει η κερδοφορία να βελτιωθεί περαιτέρω (3,8% κατά μ.ο. στον ROAE).
Αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να επιτευχθούν το 2017, ελαφρώς δυσκολότερο τη διετία 2018-2019, ενώ αργότερα θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.
Ειδικότερα για την κάθε τράπεζα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank είναι πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10,5% χωρίς DTC) ενώ η τράπεζα έχει την καλύτερη δομή κερδοφορίας.
Παράλληλα, η Εθνική έχει το χαμηλότερο δείκτη κινδύνου για τη χρηματοδότηση και την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού.
Αναφορικά με την Πειραιώς, αν και η διοίκηση κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, ωστόσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν χαμηλοί.

Βαθμός κινδύνου ανά τράπεζα



Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη



Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch αναμένεται να αποκατασταθεί η κερδοφορία στον κλάδο, με τον δείκτη ROAE να αυξάνεται το 2017 κατά 3,8% (μ.ο.) από 1,1% το 2016 (προ της αποπληρωμής CoCos και προνομιούχων).
Οι βασικοί καταλύτες για την πορεία της κερδοφορίας είναι η αύξηση του δείκτη ΝΙΜ, η μείωση του κόστους κινδύνους και η περαιτέρων βελτίωση του λειτουργικού κόστους.
Συνολικά αναμένεται οι ελληνικές τράπεζες να καταγράφουν κέρδη 1,3 δισ. ευρώ το 2017.



Οι προβλέψεις αναμένεται να υποχωρήσουν σε ετήσια βάση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο SSM.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι θα υπάρξει μια πτώση του δείκτη CoR στο 1,3% το 2017, από 1,6% το 2016.
Η μείωση θα οδηγήσει σε θετικούς ρυθμούς τον σχηματισμό των NPLs.
Αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να επιτευχθούν το 2017, ελαφρώς δυσκολότερο τη διετία 2018-2019, ενώ αργότερα θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.



Μακροοικονομικές προβλέψεις

Για την Bank of America Merrill Lynch η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 κατά 1,4% (σε πραγματικούς όρους).
Ωστόσο, για τον τραπεζικό κλάδο, κάθε οριακή ανάκαμψη θα αντισταθμιστεί από την πτώση των μεικτών χορηγήσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μείωση των NPEs αναμένεται να είναι στα 10 δισ. ευρώ την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως και το 2017, ήτοι 4% του τρέχοντος όγκου των τεσσάρων τραπεζών.
Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει μείωση 2% στη χροήγηση των δανείων το 2017 και σταθεροποίηση το 2018-2019.





Συγκριτικός πίνακας μεγεθών των ελληνικών τραπεζών



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης