Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Center for European Policy Studies: Υπάρχει τρόπος να διασωθεί το ευρώ, ονομάζεται Trump

Center for European Policy Studies: Υπάρχει τρόπος να διασωθεί το ευρώ, ονομάζεται Trump
Η πολιτική Trump θα μπορούσε τελικώς να βοηθήσει στην διάσωση του ευρώ.....
Η Ευρώπη έχει μόλις υποστεί δύο δύσκολες δοκιμασίες.
Η Αυστρία δεν εξέλεξε για πρόεδρο ακροδεξιό ενώ η Ιταλία μέσω του δημοψηφίσματος έχει υποβάλλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση
Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και το Brexit που δεν έχουν ακόμη ξεδιπλωθεί οι παρενέργειες και οι μέτριες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης η επιβίωση του ευρώ  δεν είναι καθόλου εγγυημένη.
Αυτά αναφέρει σε άρθρο του ο Daniel Gros του Center for European Policy Studies στο Project Syndicate.
Το ευρώ αποτελεί για ορισμένους την αιτία που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει πολλές οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη (από την ύφεση στην αργή και άνιση ανάκαμψη), την άνοδο του εθνικισμού που κερδίζει έδαφος.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Matteo Renzi να τηρήσει την  υπόσχεσή του να παραιτηθεί, εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησής του έχει αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρων γενικών εκλογών.
Σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών προκλήσεων η Ιταλία έχει παραμείνει στάσιμη για μια δεκαετία, και τα δημόσια οικονομικά της παραμένουν επισφαλή.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει υποσχεθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, μπορεί κάλλιστα να δελεάσει τους ψηφοφόρους.
Η Ιταλία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.
Όμως υπάρχει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ευρώ και ονομάζεται Donald Trump.
Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα.
Αυτό συνέβαλε σε (πολύ μικρότερο βαθμό) στην αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη.
Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών βρίσκονται σε θετικό έδαφος, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από τις εκλογές των ΗΠΑ.
Δεν μπορούν πλέον ορισμένοι να διαμαρτύρονται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φορολογεί τους γερμανούς αποταμιευτές.
Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, η αύξηση των επιτοκίων και αποδόσεων στα ομόλογα είναι πιο έντονη π.χ. στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν αυξηθεί σχεδόν 1%.
Ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην περιφέρεια αναπροσαρμόζεται προς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία καθορίζονται από την ΕΚΤ.
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης  προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου των μακροπρόθεσμων ομολόγων, επειδή οι κεντρικές τους τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν ανεξόφλητα χρέη ομόλογα κ.α..
Ουσιαστικά η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ θα καταστήσουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές.
Έτσι, η άμεση επίπτωση της νίκης Trump υπήρξε θετική για την ευρωζώνη - και τα οφέλη φαίνεται ότι θα συνεχιστούν.
Ο Trump έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει σαρωτικές περικοπές φόρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συντελεστή εταιρικού φόρου από 35% σε 15%.
Προσθέστε σε αυτό ότι σχεδιάζει να επιδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές και να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.
Αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ραγδαία αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και σε τεράστια βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης.
Με την οικονομία των ΗΠΑ να λειτουργεί ήδη σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα (η ανεργία είναι κάτω από 5%), η αύξηση των εισαγωγών - και ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ - θα χρειαστούν για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση.
Όλα αυτά θα είναι καλά νέα για την ευρωζώνη, όπου εξάγει τα περισσότερα στις ΗΠΑ.
Αλλά είναι οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανό να ωφεληθούν.
Για παράδειγμα, ο αντίκτυπος της υποτίμησης του ευρώ είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος στην Ιταλία από ό, τι στη Γερμανία, επειδή η ζήτηση για τις εξαγωγές της Γερμανίας εξειδικευμένων κεφαλαιουχικών αγαθών δεν είναι πολύ μεγάλη λόγω τιμών.
Ως αποτέλεσμα, η ταχεία αύξηση της ζήτησης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο, θα μπορούσε να συμβάλει στην πολυπόθητη εξισορρόπηση της ευρωζώνης.
Η Ευρώπη μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την ενεργειακή πολιτική του Trump.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Trump δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια - μια προσπάθεια που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε νέες επιδοτήσεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ενδεχομένως την παραγωγή άνθρακα.
Αυτό θα βοηθήσει την ενέργεια της ευρωζώνης.
Υπάρχει όμως και ένα προηγούμενο για τα πιθανά οφέλη της Trumponomics της οικονομίας και των μέτρων τύπου Trump.
Μετά την κατάρρευση του δολαρίου με βάση το σύστημα του Bretton Woods των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1970, η Ευρώπη δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα για να χρησιμεύσει ως πηγή σταθερότητας σε έναν ωκεανό κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Διατηρώντας παράλληλα σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος αρχικά αποδείχθηκε δύσκολη η ισορροπία, λόγω των μεγάλων διαφορών στα εθνικά ποσοστά πληθωρισμού και των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής, η κατάσταση γρήγορα βελτιώθηκε, χάρη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Η Reaganomics οικονομική πολιτική του Reagan παρήγαγε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και ένα ισχυρό δολάριο.
 Μαζί με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Ευρώπη ισχυροποιείται και μπορεί να ξεπεράσει τις προκλητικές ανισότητες για να επιτύχει ανάπτυξη.
Στην πραγματικότητα, ήταν η τελευταία φορά που το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε ταχύτερα από το μέσο όρο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος.
Η πολιτική Trump έχει ως στόχο να δημιουργήσει ακριβώς τις ίδιες συνθήκες.
Όποια και αν είναι τα πιθανά μειονεκτήματα στην πολιτική Trump, υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα: θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ευρωζώνη όπου η πολιτική αναταραχή κερδίζει έδαφος.
Η πολιτική Trump θα μπορούσε τελικώς να βοηθήσει στην διάσωση του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης