Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αρνητικό το outlook για τις ιταλικές τράπεζες, καθώς οι επισφαλείς απαιτήσεις επιμένουν

Fitch: Αρνητικό το outlook για τις ιταλικές τράπεζες, καθώς οι επισφαλείς απαιτήσεις επιμένουν
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ιταλικών τραπεζών, κυρίως της Banca Monte dei Paschi di Siena και της UniCredit, και να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα
Το αρνητικό outlook του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αντανακλά την αύξηση της ευπάθειας στα σοκ, μετά την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα χαρτοφυλάκιά τους, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings.
Επιπλέον, η πίεση από τις αρχές και την αγορά στον κλάδο για μείωση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εντείνει την επείγουσα ανάγκη και τους κινδύνους για τις ιταλικές τράπεζες.
Η κερδοφορία του κλάδου είναι αδύναμη, σημειώνει ο οίκος.
Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες, απαιτώντας πρόσθετα κεφάλαια.
Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε υποβάθμιση του outlook για το 2017 από σταθερό σε αρνητικό, τονίζει ο οίκος.
Παράλληλα, προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση ενός μικρού αριθμού τραπεζών προστίθενται συνολικά στις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος.
Το «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει αυξήσει περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα και πιθανόν έχει μειώσει την ικανότητα για υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι κίνδυνοι από την πολιτική αστάθεια ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αναθεώρηση του οutlook για την πιστοληπτική ικανότητας «ΒΒΒ +» της Ιταλίας σε αρνητικό τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνει ο Fitch.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ιταλικών τραπεζών, κυρίως της Banca Monte dei Paschi di Siena και της UniCredit, και να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, του οποίου η ελκυστικότητα στους επενδυτές έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2016.
Η πρόσβαση του κλάδου στις θεσμικές αγορές για χρηματοδότηση και κεφάλαια, η οποία έχει γίνει πιο δύσκολη και δαπανηρή αυτό το έτος, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, προειδοποιεί ο οίκος.
Στην Ιταλία, ο λόγος των στοιχείων ενεργητικού ως προς την ποιότητα διαμορφώνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερο από ό,τι ο μέσος όρος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια, ενώ έχουν συμπεριλάβει αυτούς τους στόχους στα στρατηγικά σχέδιά τους, επισημαίνει ο Fitch.
Αρκετές τράπεζες δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, με μερικές από αυτές να αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος (2016).
Σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων θα βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, κάτι που θα ήταν θετικό για την αξιολόγηση.
Ωστόσο, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων και ελλείμματα κεφαλαίων για τις τράπεζες, προειδοποιεί ο οίκος.
Η κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνει υπό πίεση το 2017, με τις αδύναμες προοπτικές για κέρδη να περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να χρίσουν κεφάλαια.
Τα χαμηλά επιτόκια, η χλιαρή οικονομική ανάπτυξη και ο έντονος ανταγωνισμός για τους υγιείς δανειολήπτες αποτελούν προκλήσεις για τα κέρδη, αναφέρει ο Fitch.
Η κερδοφορία θα μπορούσε επίσης να δεχτεί πλήγμα από τυχόν δαπάνες αναδιάρθρωσης, καθώς οι τράπεζες επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους.
Τέλος, ο Fitch εκτιμά πως οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα από τις ιταλικές τράπεζες για την αντιστάθμιση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους με μεγάλα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και για το ιταλικό χρέος που κατέχουν.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένες τράπεζες.

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης