Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ιδού οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές μετά τη νίκη Trump

BofA: Ιδού οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές μετά τη νίκη Trump
Ο δεύτερος συστημικός κίνδυνος έχει να κάνει με την Ε.Κ.Τ. και την επέκταση του QE 
Τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές μετά τη θριαμβευτική νίκη του Donald Trump παραθέτει στη σχετική της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου αποτέλεσε μία «παραδειγματική στροφή» για τη Wall Street.
Όπως διαπιστώνει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, Ralf Preusser, οι κίνδυνοι δεν έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κυρίως από την Ευρώπη, ενώ συνολικά επικεντρώνονται σε τέσσερα μέτωπα.
Το πρώτο είναι οι αναδυόμενες αγορές, η Ευρώπη και η Κίνα, οι τρεις περιοχές δηλαδή που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις όποιες πολιτικές ακολουθήσει ο Donald Trump.
Αν ληφθεί υπόψη και η κρίση αποπληθωρισμού που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές όπως η Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο μίας οικονομικής κρίσης σε αυτές που θα συμπαρασύρει και τις αγορές, είναι πολύ πιθανό.
Ο δεύτερος συστημικός κίνδυνος έχει να κάνει με την Ε.Κ.Τ. και την επέκταση του QE (ποσοτική χαλάρωση), η οποία και θα αποφασιστεί στην ερχόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας.
Το bullish σενάριο της BofA είναι μία 6μηνη επέκταση του προγράμματος μετά τον Μάρτιο του 2017, με το μηνιαίο ποσό αγοράς ομολόγων να φτάνει τα 80 δισ. ευρώ.
Ο τρίτος κίνδυνος είναι η αντίδραση των αναδυόμενων αγορών στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Όπως τονίζει η BofA, η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής (άρα και αύξηση της τιμής) θα βοηθήσει στη δημιουργία μίας θετικής σχέσης ανάμεσα στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και την κατάσταση των αναδυόμενων οικονομιών (από πλευράς ανάπτυξης αλλά και πληθωρισμού), πολλές εκ των οποίων είναι παραγωγοί πετρελαίου.
Ο τελευταίος μεγάλος κίνδυνος είναι η συνεχόμενη εκούσια υποτίμηση του γουάν από την Κίνα, ως απάντηση στις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού και αποκλεισμού που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες για το Πεκίνο.
Ωστόσο, η BofA εκτιμά πως αυτό τελικά ίσως αποτραπεί, λόγω των επιθετικών πολιτικών που αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Donald Trump.

Παρατίθενται ορισμένα σχετικά διαγράμματα της έκθεσης:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης