Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τα μετρητά «μπαίνουν» σε βαρύ χειμώνα αλλά δεν θα εξαφανιστούν από τις κοινωνίες

tags :
Deutsche Bank: Τα μετρητά «μπαίνουν» σε βαρύ χειμώνα αλλά δεν θα εξαφανιστούν από τις κοινωνίες
Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί εξαφάνισης των μετρητών
Η κοινωνία είναι πολύ μακριά από την «εξαφάνιση» των μετρητών και οι εκτιμήσεις ότι τα μετρητά είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στη δυτική κοινωνία δεν είναι πολύ… σωστές.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, ενώ η χρήση του πλαστικού χρήματος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η εξουσία των μετρητών δεν απειλείται ακόμα.
Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εστιάζουν την έρευνα τους στην Ευρώπη -και ειδικότερα στην ευρωζώνη- όπου η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την κυκλοφορία με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.
«Τα μετρητά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην ευρωζώνη» επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι «αυτό το χαρτονόμισμα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας των μετρητών που είναι σε κυκλοφορία».
Προφανώς, αφαιρώντας το 25% των μετρητών σε κυκλοφορία θέτει κάποια απειλή για τη χρήση των φυσικών νόμισμα, αλλά Μάι υποστηρίζει ότι ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες ψάχνουν να ξεφύγουμε από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα είναι κάτι ψευδούς προφητείας.
«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα μετρητά δεν θα εξαφανιστούν σύντομα από τη ζώνη του ευρώ» γράφουν οι αναλυτές.
«Πρώτον, είναι συζητήσιμο ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα σήμαινε λιγότερο έγκλημα.
Για παράδειγμα, η αναλογία των ζημιών που προκαλούνται από την απάτη μέσω καρτών ως προς τη αξία των πλαστών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν είναι άνω του 10 προς 1» αναφέρουν επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης