Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BTMU: Το «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα φέρει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου πιο κοντά στο 1 προς 1

BTMU: Το «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα φέρει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου πιο κοντά στο 1 προς 1
Αν οι Ιταλοί εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα σημειωθεί βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης
Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα είναι ο βασικός καταλύτης για το ευρώ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η ιαπωνική, επενδυτική τράπεζα Bank of Mitsubishi Tokyo (BTMU), επισημαίνοντας ότι, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την απαγόρευση, οι Ιταλοί αναμένεται με ισχνή πλειοψηφία να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προτείνει η κυβέρνηση Renzi.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα δε θεωρείται δεδομένο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων εμφανίζονταν αναποφάσιστοι, κάτι που προσθέτει στην αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα.
Αν ο λαός της Ιταλίας απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις, όπως αναμένεται, το ευρώ θα δεχτεί νέες πτωτικές πιέσεις, υποχωρώντας κάτω από το χαμηλό 1,0458 του κύκλου και «ανοίγοντας την πόρτα» για μία δοκιμή της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο, πριν το τέλος του 2016.
Ακόμη περισσότερο, αν ο λαός της Ιταλίας απορρίψει την αναθεώρηση σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου, τότε η εξασθένιση του ευρώ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει η BTMU, στην αγορά θα επικρατήσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ιδίως δεδομένης της δημοφιλίας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αντιθέτως, αν οι Ιταλοί εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα σημειωθεί βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης, καθώς το ευρώ έχει ήδη αποτιμήσει ορισμένους από τους κινδύνους, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.
Για τη BTMU, δε θα αποτελούσε έκπληξη αν το ευρώ έναντι του δολαρίου υπερέβαινε το επίπεδο του 1.0850, ωστόσο η ανοδική τάση δεν αναμένεται να διατηρηθεί για πολύ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης