Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Goldman Sachs: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι ενδεχόμενη νίκη του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα έρθει σε μια άσχημη χρονική περίοδο για τη χώρα
Περισσότερο ως μια «χαμένη ευκαιρία» παρά ως «πλήγμα» βλέπει η Goldman Sachs ενδεχόμενο απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από τους Ιταλούς κατά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου του 2016.
Όπως αναφέρει σε σχετικό note ο Francesco Garzarelli, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν το ιταλικό κράτος και να συμβάλουν σε μια υπεύθυνη και αποτελεσματική νομοθεσία.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η απόρριψη τους θα ισοδυναμεί με τη διατήρηση του θεσμικού status quo και ως εκ τούτο πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί (σσ. η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων) ως ένα τραύμα αλλά ως μια χαμένη ευκαιρία».
Παρ' όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το δημοψήφισμα φαίνεται -τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό- ως ένα τεστ της δημοτικότητας της ιταλικής κυβέρνησης.
«Μια σοβαρή ήττα στο δημοψήφισμα θα βλάψει την ηγεσία του Renzi, δυνητικά θα οδηγήσει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χειρότερη των περιπτώσεων σε πρόωρες γενικές εκλογές» επισημαίνει ο Garzarelli.
«Με την οικονομία να μαραζώνει, το κρατικό χρέος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις εγχώριες τράπεζες να χρειάζονται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, ένα πολιτικό πρόβλημα θα έρθει σε άσχημη χρονική στιγμή, με αρνητικές συνέπειες στο ρίσκο της χώρας.
Αυτό είναι ό,τι έχει προεξοφλήσει η αγορά, ειδικά αφού οι δημοσκοπήσει δείχνουν νίκη του ''όχι''».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης