Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Με βαριά ήττα στο δημοψήφισμα στις 4/12 απειλείται ο Renzi - Κίνδυνος για πολιτική αστάθεια

Bloomberg: Με βαριά ήττα στο δημοψήφισμα στις 4/12 απειλείται ο Renzi - Κίνδυνος για πολιτική αστάθεια
Τυχόν επικράτηση του Οχι θα επαναφέρει το ζήτημα της χρησιμότητας των δημοψηφισμάτων όταν πρόκειται για σύνθετα ζητήματα
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Bloomberg για την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ιταλία την ερχόμενη Κυριακή (4/12) το οποίο αναφέρει στο δημοσίευμα του οτι ο ιταλός πρωθυπουργός απειλείται με βαριά ήττα.
«Ο πολιτικός που θα έπρεπε να είναι λιγότερο ευάλωτος στο κύμα του λαϊκισμού που σαρώνει τις δημοκρατίες του πλανήτη είναι ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi.
Οι Ιταλοί, άλλωστε, είχαν επί χρόνια τον δικό τους Trump τον Sylvio Berlusconi, που υπήρξε πρωθυπουργός για εννιά χρόνια και άφησε μια κληρονομιά από ανεκπλήρωτες μεταρρυθμίσεις και αναρίθμητα σκάνδαλα.
Σήμερα, μετά από 60 και πλέον μεταπολεμικές κυβερνήσεις, οι Ιταλοί γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτική αστάθεια.
Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν μοιάζει να έχει σημασία.
Στις 4 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί ψηφίζουν σε ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και υπάρχει κίνδυνος ο ιταλός πρωθυπουργός να σαρωθεί από την ίδια θύελλα που συνέτριψε την προηγούμενη κυβέρνηση της Βρετανίας και τις προεδρικές ελπίδες της Hillary Clinton.
Ο Renzi ωστόσο, δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με την Clinton ή με τους βρετανούς πολιτικούς που απέτυχαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να παραμείνει στην ΕΕ
Εκείνοι αντιπροσώπευαν κέντρα εξουσίας φθαρμένων αυτοκρατοριών και είχαν απέναντί τους πολιτικούς που υπόσχονταν να κάνουν τις χώρες τους ξανά μεγάλες.
Η ειρωνεία είναι ότι στην Ιταλία η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ είναι μια ψήφος όχι για αλλαγή, αλλά για τη συνέχιση της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής στασιμότητας.
Το γιατί οι Ιταλοί ενδέχεται να απορρίψουν τη λογική και να κινηθούν εναντίον της εμπειρίας τους είναι κάτι που έχει να κάνει τόσο με την κακή συγκυρία όσο και με τους κακούς υπολογισμούς του Renzi, ο οποίος προσωποποίησε το δημοψήφισμα.
Τυχόν επικράτηση του ΟΧΙ θα θέσει εκ νέου ερωτήματα για τη χρησιμότητα των δημοψηφισμάτων όταν πρόκειται για σύνθετα ζητήματα.
Τα ερωτήματα επί των οποίων οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν μοιάζουν κάπως αρχαϊκού χαρακτήρα μπροστά στο δίλημμα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι βρετανοί ψηφοφόροι ή στο πρόσωπο που είχαν να επιλέξουν οι Αμερικανοί.
Έχουν όμως μεγάλη σημασία τόσο επί της ουσίας (ο Renzi έχει υποστηρίξει, και ορθώς, ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη χωρίς τη θεσμική μεταρρύθμιση που επιδιώκει) όσο και επειδή ταυτίζονται με το μεταρρυθμιστικό όραμα αυτής της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης