Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνει ο κόσμος για το ιταλικό δημοψήφισμα

HSBC: Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνει ο κόσμος για το ιταλικό δημοψήφισμα
Το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2016
Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2016 όπου αναμένεται να διεξαχθεί το ιταλικό δημοψήφισμα, που κατά πολλού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά γεγονότα του 2016.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σημερινό (25/11/2016) note της HSBC οι άνθρωποι κάνουν αρκετά λάθη όσον αφορά στις επιπτώσεις του αποτελέσματος.

1. Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα δεν αναμένονται άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την HSBC, «μια νίκη του ''ναι'' δεν θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής μεταρρυθμίσεων και πολιτικής σταθερότητας, τουλάχιστον όχι νωρίτερα από τις επερχόμενες εκλογές.
Ακόμα κι αν νικήσει το ''ναι'', στην Ιταλία θα διεξαχθούν εκλογές το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2018.
Με την αντιπολίτευση να εντείνει τις πιέσεις στον Renzi είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις το επόμενο έτος (σσ. 2017) ή μια πραγματικά σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη γραμμή, σύμφωνα με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

2. Δεν θα γίνουν εκλογές εάν οι μεταρρυθμίσεις του Renzi αποτύχουν και κερδίσει το «όχι»

Σύμφωνα με την HSBC, το σύνταγμα της Ιταλίας προβλέπει ότι μόνο ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να προκαλέσει εκλογές κι όχι ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο ο Sergio Mattarella.

3. Το «όχι» δεν θα οδηγήσει σε ένα κύμα λαϊκισμού στη χώρα και σε περαιτέρω άνοδο του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Τη στιγμή που ο λαϊκισμός έχει σαρώσει την Ευρώπη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θέλει να προχωρήσει ο Renzi θα μπορούσε να ισοδυναμεί μια αρνητική ψήφο στο πρόσωπο του και σε ενίσχυση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Ωστόσο, οι αναλυτές της HSBC διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι:
«Αν μη τι άλλο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ευκαιρία εάν κερδίσει το ''ναι'' και ο νέος εκλογικός νόμος για την Κάτω Βουλή περάσει.
Στον αντίποδα, με τη νίκη του ''όχι'' το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει έναν εκλογικό νόμο τουλάχιστον για την Άνω Βουλή, που πιθανότητα θα είναι πιο κοντά σε μια ανάλογη νομοθεσία, με δεδομένο το πόσο διχασμένο είναι το κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης