Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία - «Καμπανάκι» για το χρέος

Fitch: Το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία - «Καμπανάκι» για το χρέος
Ο οίκος εκτιμά πως από το 2018 το Βασίλειο θα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που κατέχουν βαθμολογία «ΑΑΑ» και «ΑΑ»
Η απόφαση του νησιού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, αναφέρει στη σχετική της έκθεση η Fitch, σχολιάζοντας πως η πρόσφατη έκθεση του εγχώριου Γραφείου Προϋπολογισμού (Office for Budget Responsibility, OBR) δικαιώνει απόλυτα τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης.
Σημειώνεται πως το OBR αναμένει αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 2,1% (έναντι 2%) μέσα στο 2016, κατά 1,4% (έναντι 2,2%) το επόμενο έτος, κατά 1,7% (έναντι 2,1%) το 2018 και 2,1% για τη διετία 2020 - 2021.
Επίσης, τονίζει πως το κρατικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε υψηλό σχεδόν 6 δεκαετιών (57 ετών) μέχρι το 2021, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δανειστεί 120 δισ. στερλίνες (6% του ΑΕΠ) περισσότερες από ότι αρχικά προβλεπόταν, λόγω του Brexit.
Να σημειωθεί πως το 2015 το δημόσια χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στο 84% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό ωστόσο μικρότερο από το αντίστοιχο άλλων ισχυρών οικονομιών.
Στην έκθεσή της η Fitch επισημαίνω μάλιστα πως οι παραπάνω (προβλεπόμενες τότε) επιδόσεις έφεραν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε «AA» με αρνητικό outlook, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Επίσης, σχολιάζει πως η βρετανική κυβέρνηση πλέον εγκαταλείπει τελείως τον στόχο (του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, George Osborne) για εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Μάρτιο του 2020.
Καταλήγοντας, ο οίκος εκτιμά πως από το 2018 και μετέπειτα το Βασίλειο θα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που κατέχουν βαθμολογία (στην κλίμακα της Fitch) «ΑΑΑ» και «ΑΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης