Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχονται 2 φάσεις πιστοληπτικής αναβάθμισης της Ελλάδος με χρέος και QE – Στόχος να μειωθεί η ψαλίδα με Πορτογαλία

tags :
Έρχονται 2 φάσεις πιστοληπτικής αναβάθμισης της Ελλάδος με χρέος και QE – Στόχος να μειωθεί η ψαλίδα με Πορτογαλία
Με τις δύο φάσεις αναβάθμισης της οικονομίας θα κλείσει η ψαλίδα με την Πορτογαλία η οποία μερικώς δικαιολογείται να έχει οριακά υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα.
Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες με την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Β- σε Β+
Η Moody’s από Caa3 σε Caa1 και η Fitch από την κλίμακα CCC σε Β-.
Το μπαράζ των αναβαθμίσεων – χρονικά προσδιορίζονται στο α΄ δίμηνο του 2017 -  θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων.
Το χρηματιστήριο θα βρεθεί πάνω από τις 730 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. 10ετία θα υποχωρήσει στο 5%.
Ταυτόχρονα στις 9 Μαρτίου του 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι συνολικά 3,8 με 4 δισεκ.
Η Κύπρος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ήδη έχει πολύ χαμηλά επιτόκια, οπότε υπάρχει μια υπερβολή γύρω από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων και θα υπάρξει ένας νέος γύρος αναβάθμισης της οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Ο στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της βαθμολογίας της Πορτογαλίας και της Ελλάδος από 5 βαθμίδες στις 2 βαθμίδες.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία βαθμολογείται με ΒΒ+ με βάση την Standard and Poor’s.
Πρακτικά θα έχουμε δύο φάσεις αναβάθμισης της οικονομίας
Η πρώτη φράση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και η δεύτερη φάση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με τις δύο φάσεις αναβάθμισης της οικονομίας θα κλείσει η ψαλίδα με την Πορτογαλία η οποία μερικώς δικαιολογείται να έχει οριακά υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης