Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pictet Asset Management: Οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές είναι απίθανο να αντιγράψουν τη νίκη Trump

Pictet Asset Management: Οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές είναι απίθανο να αντιγράψουν τη νίκη Trump
«Ποτέ μη λες Ποτέ», αλλά οι πιθανότητες επικράτησης της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 είναι εξαιρετικά χαμηλές, εκτιμά η Pictet
Την εκτίμηση ότι οι συνθήκες δεν είναι οι σωστές για να ανέλθουν οι λαϊκιστές στην εξουσία στα κράτη-μέλη της ζώνη του ευρώ διατυπώνει η Pictet Asset Management.
Αν και πολλοί αναλυτές έχουν παραλληλίσει τις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα για το Brexit με το ενδεχόμενο ενός «κύματος λαϊκισμού» στις εκλογές στην Ευρώπη, δεδομένων και των κοινών ανησυχιών για την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση και τον κοινωνικό απομονωτισμό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η Pictet Asset Management τονίζει πως, πέρα από ιδεολογικούς λόγους, οι θεσμοί και η εκλογική διαδικασία είναι πιο περίπλοκα και δεν επιτρέπουν οκνηρές παρεκβολές.
Στη συνέχεια, η Pictet Asset Management προχωρά σε σχόλια για την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Ιταλία

Το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου είναι ένας μεγάλος κίνδυνος στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το αποκλείεται μια κυβέρνηση υπό το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλία

«Ποτέ μη λες Ποτέ», αλλά οι πιθανότητες επικράτησης της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μια νίκη της ακροδεξιάς προϋποθέτει μια ανεπανάληπτη αύξηση των ψήφων υπέρ του Εθνικού Μετώπου (FN) και ένα τεράστιο ποσοστό αποχής στις εκλογές.

Γερμανία και Ολλανδία

Χωρίς να υποτιμάται η δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων AfD (Γερμανία) και PVV (Ολλανδία), μια συνέχεια των φιλοευρωπαϊκών κυβερνήσεων συνασπισμού είναι εξαιρετικά πιθανή και για τις δύο χώρες. Στη Γερμανία δε φαίνεται να υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πέρα από ακόμα μία κυβέρνηση συμμαχίας μεταξύ των CDU/CSU και του SPD, υπό την καγκελάριο Merkel. Αν και το αντιευρωπαϊκό αίσθημα παραμένει ισχυρό στην Ολλανδία, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το κόμμα VVD και τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεργαστούν ώστε να αποκλείσουν τη συμμετοχή του PVV στην κυβέρνηση, που ωστόσο θα παραμείνει ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Αυστρία

Οι προεδρικές εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου είναι κατά βάση συμβολικές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Norbert Hofer του κόμματος FPO. Εφόσον εκλεγεί θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η αυστριακή προεδρία είναι κυρίως εθιμοτυπική και ο Hofer έχει μετριάσει τους τόνους σε πολλά ζητήματα.

Η Pictet Asset Management επισημαίνει, τέλος, πως η δημοσιονομική πολιτική χαλαρώνει και ότι η σύσταση της Κομισιόν για επέκταση του προϋπολογισμού κατά 0,5% θα τονώσει την οικονομία και στηρίξει περαιτέρω την ανάκαμψη.
Η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει μεσοπρόθεσμος στόχος, αλλά υπάρχει συναίνεση στις Βρυξέλλες σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών πιο φιλικών προς την ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ η ανεργία μειώνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες.
Το αν αυτή η εξέλιξη βοηθά τα παραδοσιακά, φιλοευρωπαϊκά, πολιτικά κόμματα να εκλεγούν τίθεται υπό συζήτηση, ωστόσο σίγουρα θα οδηγήσει σε ελάφρυνση της πίεσης στην ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης