Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στις ΗΠΑ αναβιώνει η οικονομική ιδεολογία που συνέβαλε στο ξέσπασμα της Μεγάλης Ύφεσης

Deutsche Bank: Στις ΗΠΑ αναβιώνει η οικονομική ιδεολογία που συνέβαλε στο ξέσπασμα της Μεγάλης Ύφεσης
Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρονται στα γεγονότα του 1930 που συνέβαλαν στη Μεγάλη Ύφεση
Η εποχή της παγκοσμιοποίησης (που υπήρξε μια από τις κυρίαρχες οικονομικές τάσεις για περισσότερα από 100 χρόνια) φτάνει στο τέλος της και η απο-παγκοσμιοποίηση έφτασε, αναφέρεται σε ανάλυση της Deutsche Bank.
Μάλιστα, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας (George Saravelos και Robin Winkler) κάνουν μια ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ της τελευταίας φοράς που οι ΗΠΑ επιχείρησαν να περιορίζει το κύμα της παγκοσμιοποίησης.
Όπως επισημαίνουν υπήρξε μια εποχή πριν την εκλογή του Donald Trump, όπου ένας Ρεπουπλικανός μπήκε στον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό του και τα δύο σώματα του Κογκρέσου και μιλώντας για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας.
«Το 1928, την παραμονή της Μεγάλης Ύφεσης, ο Herbert Hoover (σσ. Ρεπουμπλικανός) είχε υποσχεθεί στους αγρότες των ΗΠΑ αύξηση των δασμών για τα γεωργικά προϊόντα.
Έχοντας κερδίσει την προεδρία αλλά και την πλειοψηφία του Κογκρέσου, ο Hoover πέρασε τον νόμο Smoot-Hawley, που τέθηκε σε ισχύ το 1930 και αύξησε τους δασμούς σε περισσότερα από 20.000 προϊόντα σε επίπεδα που δεν είχαν είχε ξαναδεί κανείς στην εμπορική ιστορία των ΗΠΑ» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Αυτό ανάγκασε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να αυξήσουν -σε αντίποινα- τις τιμές τους έναντι των αμερικανικών προϊόντων.
Επιπλέον, τα όρια για τις ροές κεφαλαίων αλλά και στην κυκλοφορία των ανθρώπων αποτέλεσαν επίσης τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.
Το τελικό αποτέλεσμα συνέβαλε στη Μεγάλη Ύφεση.
«Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό εμπόριο υποδιπλασιάστηκε με την πάροδο των χρόνων, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο (…).
Η αύξηση του προστατευτισμού υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την παγκόσμια ύφεση» επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης