Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Σε υψηλό 12 ετών οι εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό - Έρχεται στασιμοπληθωρισμός

BofA Merrill Lynch: Σε υψηλό 12 ετών οι εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό - Έρχεται στασιμοπληθωρισμός
Οι επενδυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία, μετά τη νίκη του Trump, οδεύει προς τον στασιμοπληθωρισμό
Σε υψηλό 12 ετών έχουν εκτιναχθεί οι εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό μετά τη νίκη του Donald Trump, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φόβοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να μπει σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους Financial Times, από έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch, στο απόηχο της νίκης του Trump αλλά και του sell off στα κρατικά ομόλογα.
Με τον Donald Trump να υπόσχεται περικοπές φόρων και υψηλότερες κρατικές δαπάνες, το 85% των διαχειριστών funds που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο μήνα (Οκτώβριος του 2016) ήταν στο 70%.
Ωστόσο, ο υψηλότερος παγκόσμιος πληθωρισμός, συνοδευόμενος από αύξηση των τιμών της ενέργειας, αύξησε επίσης τους φόβους ότι ο κόσμος οδεύει προς μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υπέρβασης των τιμών καταναλωτή, δηλ. σε στασιμοπληθωρισμό.



Ο προστατευτισμός, ενισχύοντας τους εμπορικούς φραγμούς και τορπιλίζοντας τις διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με το 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα να αναδεικνύει το εν λόγω στοιχείο ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη.
Μάλιστα, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.



Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι καμπύλες αποδόσεων θα σημειώσουν απότομη κλίση κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ στην προηγούμενη έρευνα αυτοί οι επενδυτές αντιπροσώπευαν το 31%.
Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι η στερλίνα έχει διαμορφωθεί στα πιο υποτιμημένα επίπεδα στην ιστορία.
«Η απαισιοδοξία τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα φαίνεται να εδραιώνεται», δήλωσε ο Manish Kabra της Bank of America Merrill Lynch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης