Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Τόσο το ευρώ, όσο και η Ε.Ε. βρίσκονται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο

Brown Brothers Harriman: Τόσο το ευρώ, όσο και η Ε.Ε. βρίσκονται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο
Ιταλία και Γαλλία «απειλούν» να τινάξουν στον αέρα την Ε.Ε.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ευρώ κρούει η αμερικανική εταιρεία επενδυτικών και τραπεζικών υπηρεσιών, Brown Brothers Harriman (BBH).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπάρχουν πολλά πιθανά σημεία ανάφλεξης στην Ευρώπη, με βασικότερα εξ αυτών - όπως φαίνεται από τους επενδυτές - το ιταλικό δημοψήφισμα στις αρχές του Δεκεμβρίου και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2017.
«Αν και ο Renzi [πρωθυπουργός της Ιταλίας] απομακρύνθηκε από την υπόσχεση-“απειλή” να παραιτηθεί, σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο υπαινίχθηκε ότι αυτή η εξέλιξη παραμένει ενδεχόμενο», αναφέρει η BBH, προσθέτοντας πως «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συνταγματικές προτάσεις - που τόσο σύσσωμη η ιταλική αντιπολίτευση, όσο και στελέχη της κυβέρνησης δεν υποστηρίζουν - δε θα λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για να εγκριθούν».
«Οι προκλήσεις σε περίπτωση παραίτησης Renzi είναι πολλές», συνεχίζει η BBH.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «οι πολιτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα, αλλά χωρίς τις αλλαγές στη Γερουσία - που προωθούνται στο δημοψήφισμα - οι προηγούμενες αλλαγές θα πρέπει να επανεξεταστούν».
Ο Renzi, υπενθυμίζεται, είναι ο τρίτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός στην Ιταλία.
Ο αντικαταστάτης του θα είναι ο τέταρτος.
Οι εκλογές δεν είναι σχεδιασμένες έως το 2018 και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία είναι το Κίνημα το 5 Αστέρων, που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή αποχώρηση της Ιταλίας στην ΟΝΕ.
Στη Γαλλία, το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα διεξάγει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τον πρώτο γύρο των εσωτερικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου.
Ένας δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Η ανάδειξη του κεντροδεξιού υποψηφίου θεωρείται σημαντική - αναφέρει η BBH - καθώς εκτιμάται ως ο πιθανότερος να αντιμετωπίσει τη Marine Le Pen στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την άνοιξη.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Hollande «υποφέρει» στις δημοσκοπήσεις, με τη στήριξη στον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης