Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι πολιτικές που προτείνει ο Trump θα είναι αρνητικές για τη δημόσια οικονομία των ΗΠΑ

Fitch: Οι πολιτικές που προτείνει ο Trump θα είναι αρνητικές για τη δημόσια οικονομία των ΗΠΑ
Η δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου Trump θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα
H νίκη Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για την αξιολόγηση «ΑΑΑ» με σταθερό outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς εξακολουθεί να επωφελείται από μοναδικές δυνάμεις.
Ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών που προτείνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Trump θα είναι αρνητικός για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως.
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings, σε σημείωμα υπό τον τίτλο «Trump Policies would be negative for US public finances» (Οι πολιτικές του trump θα ήταν αρνητικές για τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ).
Όπως αναφέρει ο οίκος, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος Trump, τον βαθμό στον οποίο θα επιδιώξει να το πραγματοποιήσει και την ικανότητά του να το εφαρμόσει.
Το τελευταίο θα εξαρτηθεί από το βαθμό συνεργασίας μεταξύ του προέδρου και της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των  Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και από το βαθμό στον οποίο μπορούν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να παρεμποδίσουν τα προτεινόμενα μέτρα, σημειώνει ο Fitch.
Όπως αναφέρει, οι βασικές προτάσεις οικονομικής πολιτικής Trump περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές, επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, λιγότερο άνοιγμα προς τη μετανάστευση, απορρύθμιση των επιχειρήσεων και υψηλότερες δαπάνες υποδομής.
Η δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου Trump θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, καθώς οι φορολογικές μειώσεις από μόνες τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή ανάπτυξη για να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων.
Οι περικοπές φόρων θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, συνδυαζόμενη με την απορρύθμιση και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ωστόσο υπό προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση, πάντως, που οι φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Trump εφαρμοστούν πλήρως, τότε - όπως προειδοποιεί ο Fitch -  η αναλογία κρατικού χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης