Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Ανησυχητικά σημάδια για το πετρέλαιο - Ποια είναι η «κόκκινη σημαία» για την αγορά

Credit Suisse: Ανησυχητικά σημάδια για το πετρέλαιο - Ποια είναι η «κόκκινη σημαία» για την αγορά
Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου είναι πιο ακριβά απ' ότι οι τιμές spot, επισημαίνεται σε note της Credit Suisse
Η κατά περίπου 12% πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου (από τα τελευταία του ανοδικά επίπεδα που έφτασε πριν από δυο εβδομάδες) δεν είναι -σύμφωνα με την Credit Suisse- η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία για την αγορά αλλά και για το πιο που μπορούν να φτάσουν στη συνέχεια οι αγορές.
Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό, όπως αναφέρεται στο σχετικό note της τράπεζας- είναι ότι το χάσμα μεταξύ των τιμών συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης και των τιμών spot έχει διερευνηθεί.
Όταν τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου είναι πιο ακριβά από τις τιμές spot -κατάσταση που είναι γνωστή ως contango- υποδηλώνει ότι η προσφορά στην αγορά είναι υπερβάλλουσα, καθώς η αναντιστοιχία των τιμών καθιστά πιο κερδοφόρο την αποθήκευση αποθεμάτων και την πώληση τους όταν αυξηθούν οι τιμές.
«Δεν μπορούμε πλέον να κατηγορήσουμε ότι πλησιάζει η λήξη του Δεκεμβρίου για τη μεγάλη κόκκινη σημαία όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη παγκοσμίως.
Σαφώς, οι έμποροι εξακολουθούν να βλέπουν την κατάσταση αποδυναμωμένη» αναφέρεται στο ίδιο note.
H κατάσταση contango υποδηλώνει επίσης ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, οι traders είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για το πετρέλαιο απ' ό,τι υπολογίζουν αρχικά.
Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η διεύρυνση του contango είναι bearish.

brent contango COTD

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο note, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι κερδοσκόποι έχουν πουλήσει πετρέλαιο βάσει της αδυναμίας της αγοράς, αν και ο ΟΠΕΚ κατέστρεψε τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης