Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Η διάλυση της ΕΕ, η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και ο Trump στρέφουν τους επενδυτές στα μετρητά

BofA Merrill Lynch: Η διάλυση της ΕΕ, η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων και ο Trump στρέφουν τους επενδυτές στα μετρητά
Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της ΕΕ, οι διαχειριστές κεφαλαίων της περιοχής εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές
Οι επενδυτικές θέσεις στα μετρητά διαμορφώθηκαν κοντά στα υψηλά 15 ετών αυτόν τον μήνα (Οκτώβριος 2016), σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωση, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, αλλά για μια πιθανή κατάρρευση των αγορών ομολόγων ή μια επικράτηση του Donald Trump στις εκλογές των ΗΠΑ.
Οι θέσεις στα μετρητά ανταποκρίνονται πλέον σε 5,8% επί του συνόλου, έναντι ποσοστού 5,5% τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Και ενώ οι φόβοι σχετικά με την κατάρρευση της Ε.Ε. έχουν υποχωρήσει, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκαν ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Ομοίως, αν και οι φόβοι για μια προεδρία Trump κατατάσσονται στην πρώτη τριάδα των κινδύνων, έχουν μετριαστεί σε μηνιαία βάση, δεδομένου, άλλωστε, ότι τα ποσοστά του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου ήταν υψηλότερα στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών.
Ωστόσο, ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ομολόγων, δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων, δεν είχε αναφερθεί στην έρευνα του Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, άλλοι «νέοι» κίνδυνοι είναι το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης (tapering) των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί πως, αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαχειριστές κεφαλαίων της περιοχής εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών το 2017 σε σχέση με αυτούς που αναμένουν επιδείνωση ανήλθε σε 35 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 28 ποσοστιαίων μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν το ανανεωμένο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και την παγκόσμια επιτάχυνση ως τις σημαντικότερες «πηγές» ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης