Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων απέτυχε - Στα υψηλά 5ετίας οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων απέτυχε - Στα υψηλά 5ετίας οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων
Η NIRP έχει πετύχει το αντίθετο από αυτό για το οποίο εφαρμόστηκε
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων (NIRP) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ευρωζώνη έχει αποτύχει: Οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο ιστότοπος ανεξάρτητων αναλύσεων ZeroHedge.com, η NIRP έχει πετύχει το αντίθετο από αυτό για το οποίο εφαρμόστηκε.
Πέτυχε δηλαδή την αύξηση των αποταμιεύσεων και την άσκηση πτωτικών πιέσεων στον πληθωρισμό.
Η πρόσφατη απόδειξη είναι τα στοιχεία της Eurostat, για τις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων το β’ τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με αυτά, η NIRP όχι μόνο δε μείωσε τις αποταμιεύσεις, αλλά αυτές ανήλθαν στο 12,8%, το υψηλότερο ποσοστό ακαθάριστης αποταμίευσης των νοικοκυριών από το γ’ τρίμηνο του 2011, στο 13%.



Στα καλά νέα: Οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων απέχουν ακόμα πολύ, προτού «χτυπήσουν» το υψηλό της κρίσης, στο 14,7% το δ’ τρίμηνο του 2008.
Ωστόσο, με τους κεντρικούς τραπεζίτες πλέον απλώς να αυτοσχεδιάζουν και να κάνουν την κατάστασης της οικονομίας χειρότερη μέρα με τη μέρα, είναι θέμα χρόνου προτού οι αποταμιεύσεις φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι πολίτες αρχίσουν να αποσύρουν το ρευστό για να αγοράσουν χρυσό -κάτι που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία και τη Γερμανία- επιφέροντας τέλος στο ισχύον τραπεζικό καθεστώς.
Ως τότε, μπορούμε απλώς να συνηγορήσουμε πως η NIRP - ένα ακόμη τέχνασμα που δημιουργήθηκε από τους οικονομολόγους για να χωρίσουν τους αποταμιευτές από τα χρήματά τους - απέτυχε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης