Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη απέτυχε - Αυτοσχεδιάζει η ΕΚΤ

tags :
BofA Merrill Lynch: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη απέτυχε - Αυτοσχεδιάζει η ΕΚΤ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτοσχεδιάζουν και η οικονομική κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη τέχνασμα
Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων απέτυχε καθώς κανείς από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής των αρνητικών επιτοκίων δεν επιτεύχθηκε αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Πριν ένα χρόνο όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η ΕΚΤ να υιοθετεί αρνητικά επιτόκια η πλειοψηφία της αγοράς πίστευε ότι με την στρατηγική αυτή οι καταθέτες είτε θα στρέφονταν στο χρηματιστήριο, είτε θα λάμβαναν επενδυτικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικονομίας.
Αποτιμώντας ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων εξάγεται το συμπέρασμα – με βάση την Bank of America Merrill Lynch – ότι τα αρνητικά επιτόκια πέτυχαν  το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού παραμένει εμφανές σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ελβετία ο πληθωρισμός έχει καταρρεύσει σε πολύ αρνητικό επίπεδο, με την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείπει την νομισματική πρόσδεση.
Στην Δανία ο πληθωρισμός έχει απομακρυνθεί από το μηδέν μετά την μεγάλη μείωση των επιτοκίων το 2015, εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μόλις 0,5%.
Και της Σουηδίας ο πληθωρισμός έχει κολλήσει γύρω από το μηδέν από τις αρχές του 2013.
Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων πιέζει τον πληθωρισμό χαμηλότερα, όχι υψηλότερα:

Επίσης τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν επίσης αυξηθεί.
Στην Ελβετία και τη Σουηδία αυτό φαίνεται να έχει συμβεί στο τέλος του 2013 (πριν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου).
Ένα χρόνο αργότερα – μετά δηλαδή την υιοθέτηση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων -  τα πάντα έχουν αλλάξει:
Η στρατηγική αρνητικών επιτοκίων έχει γίνει "non grata", ακόμη και μεταξύ των οικονομολόγων όλοι αναγνωρίζουν ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν απέδωσαν…
Πρόσφατα η Eurostat δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για την αποταμίευση στην ζώνη του ευρώ.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι παρά τα αρνητικά επιτόκια οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν.
Τα καλά νέα: Το ποσοστό αποταμίευσης στην Ευρώπη εξακολουθεί να υπολείπεται του υψηλού 14,7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτοσχεδιάζουν και η οικονομική κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη τέχνασμα που δημιουργήθηκε για να καθορίσουν τις ροές των αποταμιευτών.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης