Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η στερλίνα ίσως χάσει ακόμα 7% μέχρι το τέλος 2016 για τους εξής 5 λόγους

Goldman Sachs: Η στερλίνα ίσως χάσει ακόμα 7% μέχρι το τέλος 2016 για τους εξής 5 λόγους
Η Goldman Sachs δεν πιστεύει, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην έκταση που καταγράφεται σε αναδυόμενες αγορές
Πέντε λόγους για τους οποίους το βρετανικό νόμισμα είναι πιθανόν να υποχωρήσει επιπλέον 7% μέχρι το τέλος του 2016 - για να κλείσει το έτος με σωρευτικές απώλειες 25% - αναφέρει σε οικονομική ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Η μεγάλη τράπεζα θεωρεί ότι αυτό το σενάριο είναι απόλυτα ρεαλιστικό, για τους εξής λόγους:

1. Ενώ «οι δυσκολίες και οι εχθρότητες» περί της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του Brexit ήλθαν στο προσκήνιο την τελευταία εβδομάδα, κατά τη γνώμη της Goldman Sachs τα αρνητικά νέα δεν αντικατοπτρίζονται στην πλήρη τους έκταση στην τρέχουσα συναλλαγματική αξία της στερλίνας.
2. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει, ότι τα μακρο-οικονομικά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδεινωθούν το ερχόμενο έτος, συνοδευόμενα από περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις, ασκώντας πιέσεις στις κύριες ισοτιμίες της στερλίνας.
3. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να βαρύνει περισσότερο υπέρ της οικονομικής δραστηριότητας και να δίνει μικρότερη σημασία στον τομέα του πληθωρισμού, κατά συνέπεια οι σχετικές ειδήσεις στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν ουδέτερη συναλλαγματική επίδραση και στην καλύτερη θα προκαλούν πτωτικές πιέσεις στη στερλίνα.
4. Η αγγλική λίρα ενδέχεται να διολισθήσει περαιτέρω στη διεθνή αγορά συναλλάγματος στο πλαίσιο των νέων συναλλαγματικών ισορροπιών που θα προκαλέσει ενδεχόμενη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve τον Δεκέμβριο του 2016 - λόγω ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ, σε αυτήν την περίπτωση - όπως αναμένει ευρέως η αγορά.
5. Παρά το μεγάλο βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η Goldman Sachs δεν πιστεύει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην έκταση που καταγράφεται σε αναδυόμενες αγορές. Δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή μια ξαφνική ανάσχεση των κεφαλαιακών εισροών - η οποία βεβαίως θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερη διολίσθηση της στερλίνας - αν κατ' ελάχιστον τηρηθεί η τάξη του νόμου και οι βρετανικοί θεσμοί παραμείνουν σταθεροί και φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης