Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Beta Sec: Δεν αποτελεί αποκρατικοποίηση η πώληση του Αστέρα - Στα 5,5 ευρώ/μετοχή το τίμημα

tags :
Beta Sec: Δεν αποτελεί αποκρατικοποίηση η πώληση του Αστέρα - Στα 5,5 ευρώ/μετοχή το τίμημα
Το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας θα μειωθεί από 85,35% που είναι σήμερα σε 67,3%
Το δρόμο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους κατόχους των μετοχών Αστήρ Παλάς ακολουθεί πλέον η Apollo Investment HoldCo, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 88.46% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από τους μεγαλομετόχους της, Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης μεταβίβασης του 88% της Αστήρ Παλάς στην Apollo Investment HoldCo, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου 3461/2006 περί διενέργειας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης καθώς το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που θα κατέχει ο νέος μέτοχος, θα υπερβαίνει το όριο του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Το τίμημα εξαγοράς του 90% του Αστέρα διαμορφώθηκε σε 394 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Beta, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Αστήρ Παλάς δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί αποκρατικοποίησης και επομένως ο αγοραστής δεν εξαιρείται από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης.
Το συντριπτικό τμήμα, άλλωστε, των πωλούμενων μετοχών θα δοθεί από την Eθνική Τράπεζα (67,23%) και όχι από το ΤΑΙΠΕΔ.
Με άλλα λόγια, από αυτό το ποσό που δόθηκε τα 300 εκατ. ευρώ θα πάνε στην Εθνική τράπεζα και το υπόλοιπο κομμάτι στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα συμμετάσχει με αύξηση κεφαλαίου και εισφορά σε είδος.
Το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας θα μειωθεί από 85,35% που είναι σήμερα σε 67,3%.



Δεδομένου ότι ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής θα μείνει ο ίδιος (54,537,967 μετοχές) προκύπτει τίμημα 5,5 ευρώ ανά μετοχή.
Σε αυτή την περίπτωση επειδή υπάρχει ιδιώτης πωλητής πλειοψηφικός μέτοχος η πώληση δεν αποτελεί αποκρατικοποίηση και εμπίπτει στις διατάξεις του κανονισμού για τις δημόσιες προτάσεις ο οποίος προβλέπει τίμημα ίσο με αυτό που λαμβάνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι, αναφέρει η Beta.
Μετά την πιστοποίηση από το Δ.Σ της εταιρείας, της ΑΜΚ με εισφορά εις είδος και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Χ. Α της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και ο καθορισμός της ημέρας έναρξης διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης