Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Σε φαύλο κύκλο η Deutsche bank ακόμη και 10 δισ αύξησης κεφαλαίου δεν επαρκούν

Berenberg Bank: Σε φαύλο κύκλο η Deutsche bank ακόμη και 10 δισ αύξησης κεφαλαίου δεν επαρκούν
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μόχλευσης βρίσκεται στο 44 φορές τα κεφάλαια και μια αύξηση 10 δισεκ. θα μείωνε την μόχλευση στις 36 φορές τα κεφάλαια.

Σε ένα φαύλο κύκλο έχει εγκλωβιστεί η πιο συστημική τράπεζα της Γερμανίας και της Ευρώπης η Deutsche bank αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η επίσης γερμανική τράπεζα Berenberg.
H Deutsche bank είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο εδώ και πολύ καιρό και εσχάτως μια νέα υπαρξιακή απειλή έχει προστεθεί με τη μορφή των subprime των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ όπου κατέληξε σε πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων.
Μια άντληση κεφαλαίων φαίνεται αναπόφευκτη, αλλά η
οργανική κερδοφορία είναι αδύναμη και δεν είναι σαφές πόσοι  επενδυτές θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια νέα αύξηση κεφαλαίου.
Αν και η πρώτη προσπάθεια για συμβιβασμό απέτυχε ωστόσο με βάση την παρελθούσα εμπειρία σε άλλες τράπεζες θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ 6 δισ δολάρια και 11 δισεκ. δολαρίων.
Η πραγματική επίπτωση στην Deutsche bank είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη γιατί έχει 5,5 δισεκ. ευρώ που δεν εμπίπτουν αμιγώς στα subprime  και δεύτερον, ορισμένες αποφάσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια θα χρειαστούν χρόνο για να τεθούν σε ισχύ.
Οι αναφορές που υπάρχουν ότι μπορεί να επέλθει ένας συμβιβασμός στα 5,4 δισεκ. δολάρια ίσως είναι συντηρητική εκτίμηση.
Η οριστική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του
2016.
Αν δεχθούμε ότι το πρόστιμο θα είναι στο μέσο εύρος μεταξύ 6 και 11 δισεκ. αυτό συνεπάγεται οριακή επίδραση της 2 δισ.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση στο core tier 1 στον βασικό δείκτη κεφαλαίων στο 10,2% και θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την πώληση της Abbey Life, καθώς και την ολοκλήρωση της πώλησης της Hua Xia βελτιώνοντας 0,5% το core tier 1.
Ωστόσο, κάθε προσθήκη 1 δισεκ στο πρόστιμο από τα subprime επηρεάζει αρνητικά το core tier 1 κατά 0,25% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα βασικά θέματα παραμένουν και μια αύξηση κεφαλαίου δεν θα τα επιλύσει.
 Κατά την άποψη της Berenberg τα κυριότερα προβλήματα της Deutsche bank είναι η υπερβολικά υψηλή μόχλευση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως τα παράγωγα.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μόχλευσης βρίσκεται στο 44 φορές τα κεφάλαια και μια αύξηση 10 δισεκ. θα μείωνε την μόχλευση στις 36 φορές τα κεφάλαια.
Η μόχλευση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και δεν λύνει το πρόβλημα της αβεβαιότητας του ενεργητικού.
Μόνο οι ρυθμιστικές αρχές  μπορεί να παρέχουν αυτή τη διαβεβαίωση.

Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Σε α΄ 6μηνο του 2016 τα έσοδα, αφαιρώντας την Postbank, διαμορφώνονται στα 21,5 δισεκ. (της Deutsche bank στόχος: κάτω από 22 δισ το 2018).
Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι αρκετά για να πληρώσει μέρισμα, ή να βελτιώσει τα tangible book value.
Με αυτές τις παραδοχές μπορεί να ειπωθεί ότι μια αύξηση κεφαλαίου της Deutsche bank δεν θα ήταν ελκυστική.
Χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στον ισολογισμό της Deutsche bank.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης