Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η στερλίνα είναι πλέον η επίσημη αντιπολίτευση στη βρετανική κυβέρνηση

HSBC: Η στερλίνα είναι πλέον η επίσημη αντιπολίτευση στη βρετανική κυβέρνηση
Το βρετανικό νόμισμα «τιμωρός» των πολιτικών της βρετανικής κυβέρνησης
Η στερλίνα έχει γίνει ένα εργαλείο το οποίο οι traders στην αγορά συναλλάγματος χρησιμοποιούν για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση τους που αποφασίσουν να είναι περισσότερο διαλλακτική στους όρους για το Brexit, σύμφωνα με την HSBC.
Όπως αναφέρεται σε note της τράπεζας, η στερλίνα έχει πέσει θύμα των τιμωρών της αγοράς FX, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλώντας το βρετανικό νόμισμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις 2 λεπτά η στερλίνα υποχώρησε κατά 6% έναντι του δολαρίου, με τους σχολιαστές να κατηγορούν τις αλγοριθμικές συναλλαγές.
Η πτώση στη στερλίνα ξεκίνησε μετά την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Κυριακή (2/10/2016), ενώ τα πράγματα επιδεινώθηκαν από την απροθυμία της Theresa May να ικανοποιήσει το αίτημα της αγοράς ότι ένα σκληρό brexit (πλήρης έξοδος της χώρας από την ενιαία αγορά) θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία.
«Συνήθως είχαμε τους τιμωρούς-επενδυτές των ομολόγων.
Αυτοί τιμωρούσαν τις δυτικές κυβερνήσεις μέσω των υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα, όταν ήταν διαφωνούσαν με την πολιτική που εφαρμοζόταν.
Αυτό βοήθησε να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι δημοσιονομικές φιλοδοξίες των κυβερνήσεων.
Με το QE ο μηχανισμός αυτός είναι νεκρός» επισημαίνει η HSBC.
Ωστόσο για το FX (αγορά συναλλάγματος) αυτή η πρακτική συνεχίσει να υπάρχει.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στη νότια Αφρική.
«Η στερλίνα συνήθως ήταν ένα σχετικά απλό νόμισμα που ου συναλλασσόταν έντονα κατά την διάρκεια κυκλικών γεγονότων και οικονομικών στοιχείων, αλλά τώρα έχει γίνει
ένα πολιτικό νόμισμα.
Το νόμισμα είναι τώρα η de facto επίσημη αντιπολίτευση στις πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης» αναφέρεται στο ίδιο note.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit επισημαίνεται ότι «το επιχείρημα που μας παρουσιάζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα λύσουν τις διαφορές τους και θα καταλήξουν σε μια φιλική συμφωνία, φαίνεται λίγο σουρεαλιστικό» και ως εκ τούτου η στερλίνα κινείται ακόμα πτωτικά.
Σύμφωνα με την HSBC η στερλίνα πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω σε ένα επίπεδο που θα προκαλέσει ισορροπία.
Στο πλαίσιο, το βρετανικό νόμισμα αναμένεται να φτάσει στο 1,20 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2016 και στο 1,10 έως το τέλος του 2017, ενώ έναντι του ευρώ θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης