Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η υποσχετική αρχές 2017 για το χρέος που δεν θα καταστεί βιώσιμο - Κρίνονται νέο μνημόνιο και νέες ΑΜΚ στις τράπεζες

BofA: Η υποσχετική αρχές 2017 για το χρέος που δεν θα καταστεί  βιώσιμο - Κρίνονται νέο μνημόνιο και νέες ΑΜΚ στις τράπεζες
Η Ελλάδα δεν εμπνέει και αυτή η παράμετρος σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης και ορατότητας για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η Ελλάδα θα πάρει υποσχετική για το χρέος έως το τέλος του 2016 με προοπτική μέσα στο α΄ 6μηνο του 2017 να ξεκινήσει η υλοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch στο bankingnews.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η Ελλάδα για να μπορέσει να πάρει την υποσχετική θα πρέπει να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση.
Έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2016 θα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Εάν αυτή η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος μέσα στον Δεκέμβριο τότε θα μπορούσε το IMF το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιολογήσει τα δεδομένα και κάποια στιγμή αρχές του 2017 να δώσει το πράσινο φως περί βιωσιμότητας.
Όμως το ΔΝΤ έχει θέσει δύο προαπαιτούμενα
1)Να υπάρξει κούρεμα haircut στο χρέος ονομαστικό τουλάχιστον 30%
2)Να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018.
Και οι δύο όροι δεν πληρούνται καθώς haircut στο χρέος δεν θα σημειωθεί και επίσης δεν θα υπάρξει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με ρεαλιστικούς όρους το ελληνικό χρέος επειδή αντιμετωπίζεται επιδερμικά δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Με 328 δισεκ. χρέος είναι αδύνατο να υπάρξει βιώσιμη λύση με επιμηκύνσεις και μειώσεις επιτοκίων.
Συν τοις άλλοις ακόμη με την υποσχετική αρχές του 2017, το πρώτο κύμα των βραχυχρόνιων μέτρων δεν θα υλοποιηθούν πριν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2017.
Το 2017 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα καθώς θα διαπιστωθούν
Α)Οι πραγματικές προθέσεις των ξένων και ειδικά της Ευρώπης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Β)Θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα
Γ)Θα διαφανεί εάν και κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέο κύκλο ανακεφαλαιοιποίησης.
Είναι πιθανό υπό κάποιους όρους οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν σοβαρά και ριζικά τα προβληματικά δάνεια»
Κατά την Bank of America Merrill Lynch η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ένα βήμα προς τα εμπρός το 2017 καθώς είναι πιθανό να βγει στις αγορές και να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά θα διαπιστωθεί ότι ούτε αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα πάνω από την Ελλάδα.
Η ριζική αναδιάρθρωση των στρατηγικών θέσεων των ξένων στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής, τα active funds έχουν αποχωρήσει, τα passive funds έχουν τοποθετηθεί με βάση τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International και όλα αυτά είναι απόρροια της επενδυτικής αδιαφορίας.
Το θολό τοπίο για την Ελλάδα θα κυριαρχήσει για μήνες και το οικονομικό σκηνικό θα παραμείνει δυσδιάκριτο.
Η Ελλάδα δεν εμπνέει και αυτή η παράμετρος σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης και ορατότητας για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:15, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης