Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Εντελώς απροετοίμαστες για ένα «σκληρό» Brexit οι αγορές - Παραμένει bearish για τη στερλίνα

Deutsche Bank: Εντελώς απροετοίμαστες για ένα «σκληρό» Brexit οι αγορές - Παραμένει bearish για τη στερλίνα
Οι αγορές εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει κατά κάποιο τρόπο την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εντελώς απροετοίμαστες για την προοπτική του λεγόμενου «σκληρού» Brexit ενώ δεν το έχουν συμπεριλάβει στα μοντέλα τους, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό note που εστάλη στους πελάτες της γερμανικές τράπεζες, οι αγορές απλά δεν είναι έτοιμες για το σενάριο όπου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, που με τη σειρά του θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.
Πρόκειται για το «σκληρό» Brexit.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι αγορές είναι έτοιμες για το καλό σενάριο, όπου η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ διατηρώντας για κάποιο τρόπο πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχουμε «σκληρό» Brexit θα είναι τεράστιο σοκ, και οι αγορές θα κινηθούν πιο ακραία από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά.
Όπως σημειώνει, ενώ η αγορά προεξοφλεί σχετικά ήπια αποτελέσματα από τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, οι πολιτικές εξελίξεις από τη Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα αποτέλεσαν ένα σοκ.
Στο σκληρό Brexit έχει γίνει ένας ουσιαστικός κίνδυνος, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργού Theresa May να βάζει προθεσμία στο τέλος του Μαρτίου του 2017 για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
Όπως φάνηκε από το συνέδριο, η May πιστεύει ότι η απειλή της εξέγερσης από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές συντηρητικούς βουλευτές είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι από τις πιο κεντρώες πτέρυγες του κόμματος ή μιας διαιρεμένης αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό δεν θα ληφθεί θετικά από τους εταίρους της ΕΕ, ιδιαίτερα δεδομένων των γαλλικών και γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους.
«Με τους πολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται, παραμένουμε bearish για τη στερλίνα» επισημαίνει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης