Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Το γράφημα που αποδεικνύει ότι το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα προκαλέσει καταστροφή

HSBC: Το γράφημα που αποδεικνύει ότι το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα προκαλέσει καταστροφή
Η νίκη του «όχι» δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Renzi στην παραίτηση - Ακόμα κι αν παραμείνει θα είναι αποδυναμωμένος
Μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα, που μαζί με το βρετανικό, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Το ιταλικό δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν για μια σειρά από αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με την HSBC, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρία πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων και η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Δύο από τα σενάρια αφορούν στην παραμονή του Renzi στην κυβέρνηση, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο δεδομένου ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.
Σύμφωνα με την HSBC «ακόμα κι αν μείνει, θα είναι αποδυναμωμένος με ένα σύστημα που είναι ανίκανο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις».

italyscenario

Άλλωστε, ο Renzi είχε μια δύσκολη χρονιά. 
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η παραπαίουσα ανάπτυξη, η εισροή των προσφύγων και τα προβλήματα με τις ιταλικές τράπεζες έχουν συνωμοτήσει εναντίον του, τροφοδοτώντας τη στήριξη στα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λίγκα του Βορρά».
«Αυτά τα κόμματα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία για να προκαλέσουν εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν πολύ αμφίρροπο αγώνα», πρόσθεσε η HSBC.

Οι περισσότεροι Ιταλοί δεν ξέρουν για τι θα ψηφίσουν

Παρ' όλη την κρισιμότητα της κατάστασης, όμως, οι Ιταλοί φαίνεται ότι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι θα ψηφίσουν.
Σύμφωνα με την HSBC, οι περισσότεροι δεν ξέρουν για τι πράγμα θα κληθούν να ψηφίσουν ή ότι θα ψηφίζουν για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

italyvote1

Επίσης, ακόμα κι εκείνοι που ξέρουν ότι το δημοψήφισμα είναι για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες.

italyvote2

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης