Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg (Gluskin Sheff): Η Fed φαίνεται πρόθυμη να παίξει με τη φωτιά

Rosenberg (Gluskin Sheff): Η Fed φαίνεται πρόθυμη να παίξει με τη φωτιά
Είναι απίθανο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου σήμερα (21/9)
Ένας από τους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τώρα το επιτόκιο της είναι και ο David Rosenberg επικεφαλής οικονομολόγος της Gluskin Sheff.
Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα οικονομικό δείκτη που μπορεί να είναι ήδη σε ύφεση, κάτι που θα πρέπει να αποτρέψει τη Fed να αποφασίσει αύξηση του επιτοκίου.
Ο ίδιος το περιγράφει ως ένα κυκλικά ευαίσθητο ΑΕΠ, που περιλαμβάνει τις καταναλωτικές δαπάνες για διαρκή αγαθά, τις κατασκευές, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων αλλά και την πορεία των επενδύσεων.
Από αυτόν το δείκτη αποκλείονται οι δαπάνες από την κυβέρνηση σχετικά με τις υπηρεσίες, τα μη διαρκή αγαθή και οι καθαρές εξαγωγές.
«Η Fed μπορεί να έχει πολλούς λόγους για να αυξήσει το επιτόκιο, όταν όμως πρέπει ληφθούν υπόψη οι αριθμοί υπάρχει ένα βαρόμετρο που έχει 80% επιτυχία στην πρόβλεψη των υφέσεων» επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας ότι «η Fed φαίνεται πρόθυμη να παίξει με τη φωτιά».

12

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης του 2009.

Η ανακοίνωση της Fed

Πάντως, εάν οι προβλέψεις της αγοράς είναι σωστές, η Fed είναι απίθανο να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου.
Ωστόσο, θα μπορούσε -σύμφωνα με το Business Insider- να χρησιμοποιήσει τη σημερινή (21/9) ανακοίνωση για να υπονοήσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει το επιτόκιο τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης