Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H πρόταση του Rogoff να καταργηθούν τα μετρητά διεθνώς είναι απαράδεκτη και ύπουλη

tags :
H πρόταση του Rogoff να καταργηθούν τα μετρητά διεθνώς είναι απαράδεκτη και ύπουλη
Η βιομηχανία της πορνείας στις ΗΠΑ στα 186 δισεκ. δολάρια έχει τζίρο όσο το ελληνικό ΑΕΠ.
Η κατάργηση των μετρητών διεθνώς θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα υποστηρίζει ο Ken Rogoff καθηγητής του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα από το νέο βιβλίο του Rogoff με τίτλο The Curse of Cash, στο οποίο προτείνει στην πραγματικότητα, την απαγόρευση των χαρτονομισμάτων.
Όμως όπως υποστηρίζει το Spott Money η ιδέα μιας παγκόσμιας κοινωνίας χωρίς μετρητά είναι μάλλον αδυναμία παρά δύναμη.
Πρώτον, κοινωνία χωρίς μετρητά, που προτείνει ο Rogoff, θα επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και όλων των κυβερνήσεων διεθνώς να κατάσχουν το ιδιωτικό πλούτο.
Στην πραγματικότητα, ισοδυναμεί με παραδοχή ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ο Rogoff χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" και του "εγκλήματος" το επιχείρημα της κατάργησης του φυσικού χρήματος είναι γελοίο - δείχνουν ότι τα επιχειρήματά του κρύβουν μια άλλη ατζέντα -.
Τρίτον και πιο σημαντικό, όχι μόνο με την απαγόρευση των μετρητών δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Rogoff αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ρόλο του δολαρίου στην αμερικανική οικονομία και ως αποθεματικό νόμισμα.
Η "Κοινωνία χωρίς μετρητά» που αποτελεί θέση του Rogoff είναι μια κομψή λύση σε ένα βασικό πρόβλημα της Federal Reserve:
με τα επιτόκια στο μηδέν δεσμεύεται, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει πυρομαχικά για να καταπολεμήσει την επόμενη ύφεση.
Τα αρνητικά επιτόκια θα οδηγήσουν τους αποταμιευτές να αποσύρουν τα μετρητά τους από τις τράπεζες.
"Κατ 'αρχήν, μειώνοντας τα επιτόκια κάτω από το μηδέν θα πρέπει να τονωθεί η κατανάλωση και οι επενδύσεις με τον ίδιο τρόπο όπως με μια φυσιολογική νομισματική πολιτική αναφέρει ο Rogoff Δυστυχώς, η ύπαρξη μετρητών μπλοκάρει αυτό τον σχεδιασμό ούτε η κατανάλωση, ούτε οι επενδύσεις βελτιώνονται.
Αυτό το επιχείρημα είναι ψευδές στην καλύτερη περίπτωση.
Μέχρι τώρα, είναι αρκετά σαφές από τις εμπειρίες στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ από το 2008, ότι τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια παρέχουν ελάχιστα ή μηδενικά κίνητρα.
 Στην καλύτερη περίπτωση, η ελαστική νομισματική πολιτική επισπεύδει τις δαπάνες και μεταφέρει επενδύσεις από το μέλλον στο παρόν.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Federal Reserve έχουν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους.
Είναι σαφές ότι τα αρνητικά επιτόκια και κοινωνίες χωρίς μετρητά που είναι η πρόταση της νέας κοινωνίας του Rogoff είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο για επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και διεθνώς να αθετήσουν τα χρέη τους.
Μακροπρόθεσμα, εξαναγκάζοντας τους αποταμιευτές, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικού χρήματος οι κυβερνήσεις ανά πάσα στιγμή μπορούν να αθετήσουν τα χρέη τους..
Πιο ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι: το γεγονός ότι ο Rogoff, ο Ben Bernanke και άλλοι προτείνουν αρνητικά επιτόκια παρ΄ ότι έχει αμφισβητηθεί η επίδραση των αρνητικών επιτοκίων στις οικονομίες.
Ο Rogoff υποστηρίζει ότι «τα χαρτονομίσματα ... διευκολύνουν την τις παρανομίες, τα ναρκωτικά την εμπορία ανθρώπων, την διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων για να μην αναφέρουμε την τρομοκρατία».
Αυτό σίγουρα είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα το οποίο θα λειτουργεί εξαιρετικά καλά στο κοινό… ωστόσο το επιχείρημα αυτό είναι γελοίο.
Στα οικονομετρικά μοντέλα… δεν προσμετρώνται οι ερωμένες καθώς αυτές κοστίζουν περισσότερο από τα ναρκωτικά και άλλες παρανομίες.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η βιομηχανία της πορνείας αγγίζει τα 186 δισεκ. δολάρια το χρόνο σε αμοιβές και προφανώς οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά.
Η βιομηχανία της πορνείας στις ΗΠΑ στα 186 δισεκ. δολάρια έχει τζίρο όσο το ελληνικό ΑΕΠ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης