Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mizuho Securities: Η Fed θα κάνει τεράστιο λάθος εάν αυξήσει τα επιτόκια

tags :
Mizuho Securities: Η Fed θα κάνει τεράστιο λάθος εάν αυξήσει τα επιτόκια
Απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων από την αμερικανική κυβέρνηση
Τη στιγμή που σε λίγες ημέρες αναμένεται η συνεδρίαση της Fed για την αύξηση ή όχι των επιτοκίων, η συζήτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι έχει «φουντώσει».
Μάλιστα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι τονίζουν ότι πρέπει να αναλάβει δράση και η αμερικανική κυβέρνηση καθώς τα όπλα της Fed έχουν περιοριστεί σημαντικά.
«Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται γρήγορα ανίκανες να διορθώσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικονομίες» επισημαίνει ο Steve Ricchiuto της Mizuho Securities.
Στις ΗΠΑ, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φαίνεται να συμφωνούν.
Υπάρχουν λίγες αναφορές ότι η Fed πρέπει να αναλάβει δράση, αλλά οι περισσότεροι ζητάνε από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση μέσω φορολογικής μεταρρύθμισης.
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για την επίτευξη της ανάπτυξης» λέει ο Douglas Oberhelman διευθύνων σύμβουλος της Caterpillar CAT.
Σύμφωνα με τον Ricchiuto αυτό που περιορίζει την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και τις υπόλοιπες από το κάνουν περισσότερα βήματα στη δημοσιονομική πολιτική (όπως η αύξηση των δαπανών) είναι το χρέος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Οι ΗΠΑ για παράδειγμα δεν έχουν παρουσιάσει πλεόνασμα από το 2001 και το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 19,5 τρισ. δολ. από 9 τρισ. δολ. που ήταν πριν την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Η Fed φαίνεται να ανησυχεί πολύ ότι μια απότομη πτώση της ανεργίας θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού.
Και κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν τα επιτόκια τόσο χαμηλά ώστε να έχουν λίγα μέσα για την τόνωση της οικονομίας, όταν συμβαίνει το αναπόφευκτο της ύφεσης.
Ωστόσο Ricchiuto έχει από καιρό πίστευαν ότι η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και από τα πολύ χαμηλά (ultra low) επίπεδα, θα είχε χειρότερες συνέπειες.
Η ζημιά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν αυξηθεί η αντοχή ενός ήδη ισχυρού δολαρίου, μειώνοντας τις εξαγωγές και την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη.
Ένα ισχυρότερο δολάριο θα μπορούσε επίσης να εισάγει αποπληθωρισμό -πτώση των τιμών- από το εξωτερικό και να το καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της Fed για αύξηση του πληθωρισμού στο 2%.
«Δυστυχώς, η ανάλυσή μας δείχνει ότι η μετάβαση που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι κάθε άλλο παρά προσωρινή», έγραψε Ricchiuto.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης