Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Χωρίς θρίλερ η αξιολόγηση αλλά οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα λόγω χρέους – ΔΝΤ

Societe Generale: Χωρίς θρίλερ η αξιολόγηση αλλά οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα λόγω χρέους – ΔΝΤ
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ποντάρει σε μια άτυπη ευρωμεσογειακή Σύνοδο αλλά μόνο στις επιδόσεις της οικονομίας της και οι επιδόσεις είναι πολύ φτωχές…
«Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα κλείσει γρήγορα την δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα έχουμε επανάληψη του θρίλερ του 2015 αλλά και της πρώτης αξιολόγησης του 2016.
Αντιθέτως ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να κλείσει τα πάντα νωρίς, χωρίς καμία καθυστέρηση για να προλάβει την 8η Δεκεμβρίου του 2016 που συνεδριάζει η ΕΚΤ αλλά λύση για το χρέος δεν μπορεί να περιμένει...οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να λύσουν το ελληνικό χρέος τώρα αλλά πολύ αργότερα»
Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει στέλεχος του investment banking της Societe Generale Γαλλίας που μίλησε στο bankingnews.gr.
Εάν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση νωρίς υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει αυτή η άκρως απόκοσμη αδιαφορία των επενδυτών για την Ελλάδα;
«Η επενδυτική αδιαφορία των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα δεν είναι απόρροια ενός παράγοντα αλλά πλήθους παραμέτρων.
Η Ελλάδα έχει χάσει σε ορατότητα, έχει χάσει τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – αν και ήταν η πρώτη χώρα που εντάχθηκε σε τέτοιο πρόγραμμα το 2012 όταν η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος που φθάνει σήμερα τα 25 δισεκ. περίπου.
Η Ελλάδα έχει χάσει αξιοπιστία γιατί οι διεθνείς επενδυτές δεν βλέπουν αποφασιστικότητα για γρήγορη ανάκαμψη.
Η Ελλάδα δεν έχει επιλύσει το χρέος της, ένα παράγοντα καταλυτικό για να ανακτήσει η χώρα αξιοπιστία.
Όσο το χρέος παραμένει άλυτο η αξιοπιστία θα είναι ζητούμενο.
Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται παράμετρος σταθερότητας αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάπτυξη ή δεν έχει πείσει ότι είναι αποφασισμένη να ενθουσιάσει με τις επιδόσεις της την Ευρώπη.
Για τους λόγους αυτούς – και όχι μόνο – οι επενδυτές δεν έχουν άγχος με την Ελλάδα, δεν ανησυχούν μήπως χάσουν το ράλι της ανόδου, το country risk στην Ελλάδα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που εκπλήσσουν… αρνητικά».
Πότε θα υπάρξει λύση για το χρέος;
«Πίστευα ότι ο σχεδιασμός για λύση 3 χρονικών φάσεων στο ελληνικό χρέος θα απέδιδε και θα εφαρμοζόταν.
Είναι προφανές ότι οι ευρωπαίοι το ξανασκέφτονται και δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτε σοβαρό πέραν μιας επιμήκυνσης 5 ή 7 ή 10 χρόνων και αυτό όχι τώρα αλλά μετά το 2018.
Όμως κάτι τέτοιο δεν λέγεται αναδιάρθρωση αλλά μετάθεση του προβλήματος του χρέους και σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα».
Η ευρωμεσογειακή σύνοδος θα ευνοήσει την Ελλάδα ή όχι;
«Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Schaeuble τόνισε ότι όταν συγκεντρώνονται οι σοσιαλιστές… συνήθως δεν προκύπτουν έξυπνες ιδέες.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ποντάρει σε μια άτυπη ευρωμεσογειακή Σύνοδο αλλά μόνο στις επιδόσεις της οικονομίας της και οι επιδόσεις είναι πολύ φτωχές…
Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και σε αυτό τον τομέα το αποτέλεσμα είναι απαράδεκτα χαμηλό…
Οι αγορές μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα όχι πολιτικές σύνοδοι που δεν επιλύουν προβλήματα»

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:37, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης