Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ελλάδα να συνηθίσει την επενδυτική αδιαφορία όσο δεν λύνεται το χρέος

tags :
Goldman Sachs: Η Ελλάδα να συνηθίσει την επενδυτική αδιαφορία όσο δεν λύνεται το χρέος
Με βάση τις μέχρι τώρα τακτικές κινήσεις των Ευρωπαίων, προφανώς αποφεύγουν να αγγίξουν το ελληνικό πρόβλημα στον πυρήνα του.....
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνηθίσει την επενδυτική αδιαφορία όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα του χρέους» αναφέρει στέλεχος της Goldman Sachs Λονδίνου που μίλησε στο bankingnews.gr.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει μεγάλη παρέμβαση στις διεθνείς αγορές και η άποψη των στελεχών της έχει βαρύνουσα σημασία.
Κατά την Goldman Sachs «η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε μια ξεχωριστή κατηγορία των επενδυτικά αδιάφορων αγορών και οικονομιών γιατί για το ορατό μέλλον δεν υπάρχουν σοβαροί καταλύτες που μπορεί να αλλάξουν την τάση.
Αν υποθέσουμε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει νωρίς π.χ. έως τα μέσα ή τέλη Οκτωβρίου… θα πρέπει να αναμένει η Ελλάδα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Δεκέμβριο του 2016 από το ΔΝΤ.
Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ δεν θα είναι θετική κατά το πιθανότερο σενάριο.
Όμως θα πρέπει να δούμε αν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν κάποιες διευκολύνσεις για το χρέος.
Με βάση τις μέχρι τώρα τακτικές κινήσεις των Ευρωπαίων, προφανώς αποφεύγουν να αγγίξουν το ελληνικό πρόβλημα στον πυρήνα του.
Θα εξετάσουν από το 2017 κάποιας μορφής επιμήκυνση ίσως 5 ή 7 χρόνια, χωρίς να αλλάζουν τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου το 2017 προς το τέλος Καλοκαιριού θα διεξαχθούν και οι εκλογές στην Γερμανία, προφανώς ουσιαστική λύση για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει.
Η κυβέρνηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε επενδύσει πολλά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε σοβαρές παραχωρήσεις ενώ το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όσο δεν διευθετείται το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο μια επιλογή να παραμείνει όσο καιρό περισσότερο μπορεί στην εξουσία, να εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια ποντάροντας ότι κάποια στιγμή ότι θα πάρει… τα δώρα που του έχουν υποσχεθεί οι ευρωπαίοι.
Όμως ο Τσίπρας θα δοκιμαστεί καθώς οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα δώρα που ευελπιστεί ότι θα πάρει ο Τσίπρας.
Πολιτικά ο Τσίπρας δεν κινδυνεύει αλλά η φθορά θα είναι ο νέος σύμμαχος του»
Όμως υπάρχουν δύο κίνδυνοι που έχουν υποτιμηθεί…
Κατά την Goldman Sachs…
«Κατά βάση η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρούς κινδύνους
1)Η ανάκαμψη να καθυστερήσει ή να είναι υποτονική την επόμενη 2ετία υποχρεώνοντας αλλαγές σχεδιασμών και στόχων εξέλιξη που θα φθείρει έντονα την κυβέρνηση Τσίπρα
2)Οι τράπεζες να μην καταφέρουν  να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα των προβληματικών δανείων και να παγιδευτούν…προκαλώντας τριγμούς στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο ενός έτους να δείξουν έργο στο μείζονος σημασίας ζήτημα των προβληματικών δανείων.
Αν αποδώσει η προσπάθεια αυτή…ο κλάδος θα επανέλθει στην ομαλότητα.
Αν αυτός ο χρόνος δοκιμασίας δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα αποσταθεροποιήσουν την οικονομία προς το τέλος του 2017»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης