Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euro Pacific Capital (επενδυτική): Τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν την ανάπτυξη

Euro Pacific Capital (επενδυτική): Τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν την ανάπτυξη
Η αγορά εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ δημιουργεί νέα δεδομένα στην οικονομία
Στις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία αναφέρεται σε άρθρο του ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Euro Pacific Capital.
«Για χρόνια έχω υποστηρίξει ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια δρουν περισσότερο ως ηρεμιστικό για την οικονομία παρά ως διεγερτικό» επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών που είναι πολύ πιο κάτω από αυτά που ορίζουν οι ελεύθερες αγορές σέρνουν τον κόσμο στην οικονομική λάσπη.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί η ευρωπαϊκή οικονομία, όπου τα αρνητικά επιτόκια έχουν μετατρέψει τις εταιρείας σε οικονομικούς βραδύποδες που υπάρχουν απλά και μόνο για να δανείζονται χρήματα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την αγορά εταιρικών ομολόγων, ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως η γερμανική εταιρεία Henkel και η γαλλική Sanofi, να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.
«Δεδομένου ότι αυτή η αγορά εταιρικών ομολόγων θα συνεχιστεί από την ΕΚΤ, όλο και περισσότερες εταιρείες θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις.
«Γιατί να μην το κάνουν;
Είναι ωραία δουλειά, αν το καταλάβετε.
Γιατί να περάσεις από την επίπονη διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων και αναζήτησης νέων πελατών προκειμένου να έχεις κέρδη, όταν μπορείς να δανειστείς και να επιστρέψεις πίσω λιγότερα χρήματα;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Ακόμα όμως και τα κέρδη που έχουν οι εταιρείες δεν τα χρησιμοποιούν για την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων.
Αντί να επενδύουν τα χρήματα, οι εταιρείες προχωρούν στην έκδοση ομολόγων για να μειώνουν το παλιότερο χρέος, να πληρώνουν μερίσματα ή να αγοράζουν μετοχές από την ελεύθερη αγορά.
Αν και όλα αυτά είναι προς όφελος των μετόχων, παρέχουν πολύ μικρό όφελος για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.
«Καλώς ήρθατε στην νέα οικονομία» επισημαίνει ο ίδιος.
Κανονικά, εάν μια εταιρεία δανείζεται μετρητά σε θετικό επιτόκιο, θα πρέπει να βάλει αυτά τα χρήματα σε κάποια παραγωγική χρήση, προκειμένου να μπορεί να αποπληρώσει τόσο το κεφάλαιο όσο και τον τόκο αλλά και να δημιουργήσει κέρδος.
Αλλά τώρα αυτό το εμπόδιο έχει εξαλειφθεί.
Οι εταιρείες δεν πρέπει να δημιουργούν καμία αξία με τα χρήματα που δανείζονται.
Το μόνο που χρειάζεται είναι δανείζονται.
Τα δάνεια από μόνα τους παράγουν το κέρδος.
Σύμφωνα με τον Peter Schiff, εάν η πολιτική της αγοράς εταιρικών ομολόγων συνεχιστεί από την ΕΚΤ, οι εταιρείες θα επικεντρωθούν λιγότερο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και περισσότερο στην έκδοση περισσότερων ομολόγων.
«Λιγότεροι μηχανικοί και περισσότεροι λογιστές δεν είναι ποτέ μια καλή συνταγή για την οικονομική ανάπτυξη» σχολιάζει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης