Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Secular: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν απλώσει ξαπλώστρες στον Τιτανικό – H EKT εξάντλησε τις αγορές στην Πορτογαλία

Secular: Οι κεντρικές τράπεζες έχουν απλώσει ξαπλώστρες στον Τιτανικό – H EKT εξάντλησε τις αγορές στην Πορτογαλία
Η ΕΚΤ εκ των πραγμάτων θα ανακοινώσει νέα μέτρα αλλά τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο από ξαπλώστρες με ωραία θέα στον Τιτανικό....
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν απλώσει τις ξαπλώστρες στον Τιτανικό αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση η Secular investors.
Κάποιοι θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ θα αυξηθεί ή θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της όμως αυτό δεν συνέβη. 
Μετά από όλα, το τρέχον πρόγραμμα τρέχει ακόμα μέχρι το Μάρτιο του 2017, δηλαδή ακόμη έξι μήνες από τώρα και θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας, εάν η ΕΚΤ προέβαινε σε κάποια κίνηση σε αυτή την φάση.
Από την άλλη πλευρά η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά δεν αναμένεται κάτι να συμβεί πριν από το Δεκέμβριο του 2016, το μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν η ΕΚΤ άλλαζε την στρατηγική στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυτή την στιγμή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνιζε ότι θα πρέπει να κάνει «κάτι», αλλά θα περιμέναμε αυτό το «κάτι» να συμβεί προς το τέλος του έτους, όταν καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προσδοκίες και αναμένει ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να είναι μόλις 1,2% το 2017.
Ένα μεγάλο μέρος του αναμενόμενου πληθωρισμού θα προκληθεί από τις τιμές της ενέργειας που προφανώς συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Εάν αυτές οι τιμές δεν αυξάνονται, η ΕΚΤ δεν θα φτάσει ούτε καν εξ αποστάσεως στον στόχο για τον πληθωρισμό, καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ εξαιρουμένης της ενέργειας που σχετίζονται με τον πληθωρισμό είναι πολύ πιθανό να είναι μικρότερος από 1%
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 85 δισεκ. ευρώ το μήνα κατά τους προσεχείς μήνες.
Τον Αύγουστο αγόρασε μόλις 60 δισ ευρώ με 6,7 δισεκ ευρώ να αφορούν εταιρικά ομόλογα.
 Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει φτάσει το ανώτατο όριο των ποσών που μπορεί να αγοράσει από τις χώρες και αυτό είναι πραγματικά μεγάλο Πράγματι, οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις προβληματικές χώρες  έχουν υποχωρήσει και η ΕΚΤ έχει φτάσει στο όριο π.χ. στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της Πορτογαλίας.  
Αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματική εξέλιξη αφού η Πορτογαλία παραμένει μία από τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, με ένα πολύ ασταθές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αρκετές τράπεζες έχουν αποτύχει στο πιο πρόσφατο τεστ κοπώσεως.
Η ΕΚΤ εκ των πραγμάτων θα ανακοινώσει νέα μέτρα αλλά τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο από ξαπλώστρες με ωραία θέα στον Τιτανικό.

qe-5
ecb-qe-3
ecb-qe-2
ecb-qe-1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης