Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Δεν αναμένουμε κάτι από την ΕΚΤ σήμερα 8/9 - Τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει επέκταση του QE

RBS: Δεν αναμένουμε κάτι από την ΕΚΤ σήμερα 8/9 - Τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει επέκταση του QE
Το πρόβλημα είναι ότι γρήγορα τα κρατικά ομόλογα της ΕΚΤ εξαντλούνται
Ελάχιστα μπορούμε να αναμένουμε από τη σημερινή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τον Δεκέμβριο μπορεί να ανακοινώσει την χρονική επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 6 μήνες.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ θα "υποχρεωθεί" να επεκτείνει την εφαρμογή του QE για τον Σεπτέμβριο του 2017, από τον Μάρτιο που είναι κανονικά η λήξη του.
Αυτό θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την RBS υπάρχουν λόγοι για να καθυστερήσει μια πολιτική απάντηση μέχρι το Δεκέμβριο.
Οι ροές δανεισμού έχουν αυξηθεί λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το βρετανικό δημοψήφισμα και το ακόμα-δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης, μπορεί να προωθήσουν μια τέτοια εξέλιξη.
Άλλωστε, και τα ίδια τα μέλη της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για μια τέτοια απόφαση.
Η επικείμενη μάλιστα διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ιταλία μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είναι ένας επιπλέον παράγοντας αβεβαιότητας που προστίθεται στην βεντάλια των εν δυνάμει πολιτικών ανατροπών.
Το θετικό στοιχείο – το οποίο όμως αντιμετωπίζεται ακόμα με επιφυλακτικότητα – είναι ότι οι προσαρμογές από το Brexit και οι συνέπειές του στις οικονομίες δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρές όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Οι αγορές πάντως έχουν ήδη προεξοφλήσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν της άνοιξης του 2017, εκτιμά η RBS.
Το πρόβλημα είναι ότι γρήγορα τα κρατικά ομόλογα της ΕΚΤ εξαντλούνται, των μεν Φινλανδών το Νοέμβριο της δε Γερμανίας το Μάιο του ερχόμενου έτους.
Γι αυτό ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν μια ριζοσπαστική και αμφισβητούμενη πρόταση.
Nα αγοράζει και μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης