Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GaveKal (Marcuard): Όσο η Γερμανία καθυστερεί... η Γαλλία θα τα βρίσκει σκούρα! Μέχρι να υπάρξει λύση, παραμείνετε short στο ευρώ και αποφύγετε τα ευρωπαϊκά ομόλογα

GaveKal (Marcuard): Όσο η Γερμανία καθυστερεί... η Γαλλία θα τα βρίσκει σκούρα! Μέχρι να υπάρξει λύση, παραμείνετε short στο ευρώ και αποφύγετε τα ευρωπαϊκά ομόλογα
"Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ο Axel Weber ανακοίνωσε την παραίτησή του από το τιμόνι της Bundesbank, η Ευρώπη έχει βρει την οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε μόνη της και λέγεται ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αντίθετα πλέον η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει λύση...".
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε νέα έκθεσή της με τίτλο "Europe: The Noise and the Reality" (Ευρώπη: Ο θόρυβος και η πραγματικότητα) η GaveKal, ένας εκ των συμβούλων της Marcuard.
Σύμφωνα με τον οίκο, το τρέχον πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι απλό: Η Ευρώπη έχει μια "τρύπα" της τάξης των 1,5 τρις ευρώ και κάθε λίγες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι συναντώνται για να αποφασίσουν πως οι ζημιές αυτές μπορούν να απορροφηθούν. Για τη Γαλλία, η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι ζημιές αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους φορολογούμενους πολίτες. Για τη Γερμανία, το ρόλο αναλαμβάνουν οι κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι πρέπει να δεχθούν μεγαλύτερες απομειώσεις στο χρέος που διακρατούν, ώστε να προστατευθούν οι φορολογούμενοι. "Πέρα από την απλή αυτή πραγματικότητα όλα τα άλλα μοιάζουν φασαρία", αναφέρει η GaveKal.
Κατά τον οίκο, η ιδέα ενίσχυσης της δύναμης πυρός του EFSF στα 2 τρις ευρώ μόνο κακή και άκαιρη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ωστόσο κάποιες παράμετροι - ερωτήματα χρήζουν άμεσης απάντησης:
- Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι... ποιος θα παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση των πόρων του EFSF;
Κατά την αρχική σύστασή του, ο EFSF σχεδιαζόταν ως μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο που θα αντλεί κεφάλαια μέσω έκδοσης ομολόγων, εγγυημένων από τα ευρωπαϊκά κράτη. Ερχόμενοι στο σήμερα, όπου ακόμη και η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας τίθεται εν αμφιβόλω και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα, ποιος θα βρεθεί να προτιμήσει και εντέλει να αγοράσει τα ομόλογα που εκδίδει ο EFSF;
- Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι... ποιος θα παρέχει τη μόχλευση στον EFSF;
Αν υποθέσουμε ότι μια κοινοπραξία των Dexia, Societe Generale, Intesa, Santander και Deutsche Bank δεν είναι σε θέση τώρα να το κάνει, μόνο η ΕΚΤ διαθέτει τελικά τη δύναμη αυτή.
Όλα τα ανωτέρω σύμφωνα με τη GaveKal μας φέρνουν και πάλι μπροστά σε ένα και μόνο ερώτημα: Γιατί η Γερμανία καθυστερεί τόσο πολύ στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων; Γιατί απλά θέλει να προστατέψει τους φορολογούμενους πολίτες της.
"Όσο η Γερμανία συνεχίζει να καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη Γαλλία", επισημαίνει ο οίκος. "Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα υπάρξει λύση της κρίσης, αλλά σε λίγο κάποιοι θα φωνάζουν έλεος...", καταλήγει η GaveKal συστήνοντας παράλληλα στους επενδυτές να αποφεύγουν ευρωπαϊκά ομόλογα και να παραμείνουν short στο ευρώ.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης