Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Τα βλέμματα στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες, τον Σεπτέμβριο - Κανένας λόγος αισιοδοξίας

Saxo Bank: Τα βλέμματα στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες, τον Σεπτέμβριο - Κανένας λόγος αισιοδοξίας
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να συγκρατήσουν την παγκόσμια επιβράδυνση, επισημαίνει σε ανάλυση της η Saxo Bank
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα «φορτωμένος» μήνας για τους επενδυτές, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν περίπου 30 μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Μετά τις ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας, το συνολικό μηναίο ποσό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει φτάσει σε σχεδόν 200 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2015.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της FED στις 20-21 Σεπτεμβρίου είναι το κρισιμότερο γεγονός όσον αφορά στη νομισματική πολιτική γι' αυτό το μήνα.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Saxo Bank, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων αλλά η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινωθούν για τον Αύγουστο του 2016.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότερο από το 50% των επενδυτών αναμένουν τα επιτόκια θα αυξηθούν πριν από το τέλος του 2016.
Ωστόσο, μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη FED θα αυξήσει την απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδιαφέρον για το δολάριο.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναμένει νέα οικονομικά στοιχεία αυτού του μήνα που πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank, αυτά τα στοιχεία θα ενθαρρύνουν την κεντρική τράπεζα να αλλάξει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά της συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, το βασικό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμά της αγοράς περιουσιακών στοιχείων από έξι έως εννέα μήνες και θα αυξήσει τα όρια εκδότη στο 50%.
Με την εξαίρεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, οι άλλες κεντρικές τράπεζες (Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας, της Αυστραλίας, κλπ) θα πρέπει να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, δεδομένου ότι έχουν ήδη προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας;

Στο ερώτημα εάν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την παγκόσμια οικονομία η Saxo Bank επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βελτιώνεται σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI για τις ανεπτυγμένες αγορές εξακολουθεί να είναι πολύ αργός.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, και γι 'αυτό οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σε επιφυλακή» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

Ο παγκόσμιος δείκτης PMI τον Ιούλιο
Global PMI

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανάλυση, οι πολυάριθμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα, αν και η άμεση αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον απόηχο της Brexit σίγουρα απέτρεψε τον πανικό αυτό το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι Kuroda της BoJ και Coeuré της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα διστάσουν να δράσουν και πάλι αποφασιστικά αν χρειαστεί, κάτι που είναι ένα σαφές μήνυμα ότι τα νέα μέτρα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Saxo Bank κανείς δεν κανείς να παρερμηνεύσει τα λόγια τους.
Οι κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να παραμείνει το μόνο παιχνίδι στην πόλη, έτσι προσπαθούν όλο και περισσότερο να παραδώσουν τη σκυτάλη στη φορολογική πλευρά των πραγμάτων.

Fixed income

Η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Αμερική

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της FED τον Σεπτέμβριο είναι το βασικό γεγονός για αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι σαφές ότι υπάρχει μια περίπτωση για υψηλότερα επιτόκια.
«Πιστεύουμε ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει πολύ ομαλά, διότι έχει ήδη προεξοφληθεί και, πάνω απ' όλα, αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες.
Μετά από όλα, η κλίμακα της αύξησης των επιτοκίων θα είναι αρκετά χαμηλή και αναμένεται να φθάσει ένα ανώτατο όριο των 25 μονάδων βάσης.
Ωστόσο, η απόφαση της FED θα εξαρτηθεί από την πορεία των στοιχείων για την απασχόληση και του πληθωρισμού.

Jobless rate versus NAIRU

Δυτική Ευρώπη: Κανένας λόγος επανάπαυσης

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αυτόν τον μήνα με βάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Όπως αναφέρει η Saxo Bank, το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μαρτίου του 2017 κατά έξι ή εννέα μήνες, ενώ θα αυξήσει το όριο του εκδότη χρέους στο 50% από 33%.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα γερμανικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης