Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν το ΑΕΠ και το β' 6μηνο του 2016

tags :
Citigroup: Τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν το ΑΕΠ και το β' 6μηνο του 2016
Ο τελευταίος γύρος δημοσιονομικής λιτότητας που συμφωνήθηκε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Μάιο θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ
Τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν το ΑΕΠ και το β' 6μηνο του 2016, εκτιμά η Citigroup, σύμφωνα με το σημερινό της σχόλιο.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου 2016 για την πορεία του ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2016, η Citigroup εκτιμά ότι το υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις διάσωσης και το αδύναμο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου έχουν κατά πάσα πιθανότητα ζυγιστεί στο ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Οι εξαγωγές κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου, πιθανώς ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, και αυτό είναι πιθανώς να συνεχιστεί.
Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι ο τελευταίος γύρος δημοσιονομικής λιτότητας που συμφωνήθηκε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Μάιο θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της για το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,9%.
Μεταξύ β΄ και α΄ τριμήνου, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξησης 0,3% της αρχικής εκτίμησης.
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε- επί τα χείρω- σε ύφεση 1% την πορεία του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δυσμενής αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως του Ιουνίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως για τον κύκλο εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και για την έρευνα εργατικού δυναμικού).
Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%
-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%
-Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)
-Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).

Σε τριμηνία βάση, σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2%
-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%
-Μείωση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,5%).
-Μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,4%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης