Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες αξίζουν περισσότερα αν ρευστοποιηθούν αντί να λειτουργούν

Bloomberg: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες αξίζουν περισσότερα αν ρευστοποιηθούν αντί να λειτουργούν
Οι επενδυτές «τιμωρούν» με τις χειρότερες μετοχικές αποτιμήσεις τις τράπεζες που ακόμα πασχίζουν να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια και να βελτιώσουν την προοπτική της κερδοφορίας τους
Το βαθμό ανησυχίας των επενδυτών για την πιθανότητα ανάγκης αναδιάρθρωσής τους, αντικατοπτρίζουν οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016.
Όπως σχολιάζει, οι επενδυτές «τιμωρούν» με τις χειρότερες μετοχικές αποτιμήσεις τις τράπεζες που ακόμα πασχίζουν να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια και να βελτιώσουν την προοπτική της κερδοφορίας τους.
Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι «ασθμαίνουσες» Commerzbank, UniCredit και Deutsche Bank παρουσιάζουν τη χειρότερη σχέση τρέχουσας αξίας μετοχής προς λογιστική αξία ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανά μετοχή (Tangible Book Value - TBV), τόσο για το 2016, όσο και για το 2017 (βάσει μέσων εκτιμήσεων αναλυτών).



Η σχέση τιμής μετοχής προς TBV στις συγκεκριμένες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%, την ίδια στιγμή που για τις τράπεζες Lloyds, UBS και KBC ξεπερνάει το 100%.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι λόγω της καθίζησης των τιμών των μετοχών ευρωπαϊκών τραπεζών, οι περισσότερες εξ αυτών διαθέτουν αντίστοιχο δείκτη κάτω του 100%, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η ανακτήσιμη αξία ρευστοποίησής τους (η λογιστική αξία των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους) είναι πολλαπλάσια της τιμής της μετοχής τους ή απλά ότι η αγορά προσφέρει τεράστια έκπτωση στην αγορά μεριδίου τραπεζικής περιουσίας.
Δηλαδή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες αξίζουν περισσότερα αν ρευστοποιηθούν, παρά αν συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Σε αυτό το περιβάλλον, φαίνεται πως κερδίζουν οι τράπεζες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τις μεγαλύτερες δυνατότητες καταβολής αξιόλογων μερισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης