Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, οικονομικά και πολιτικά

Societe Generale: Η Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, οικονομικά και πολιτικά
Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα που όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί άλλο ενώ ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης είναι υπαρκτός.
H Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ αναφέρει σε έκθεση της η Γαλλική τράπεζα Societe Generale τόσο με όρους πολιτικούς όσο και οικονομικούς.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ιταλίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα παρά τα stress tests και ένα δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τον Οκτώβριο του 2016 έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Matteo Renzi και να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Κατά την Societe Generale είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η ευρωζώνη αρχίσει πάλι να εμφανίζει προβλήματα.
Το πρόβλημα είναι η Ιταλία και η Γαλλία με αυτή τη σειρά.
Γιατί;
Επειδή έχουν δυσαρεστημένους πολίες.
Επειδή είναι υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσουν οι οικονομίες τους. 
Στις χώρες αυτές οι πολίτες είναι απογοητευμένοι με το έργο της ευρωζώνης.
Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα που όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί άλλο ενώ ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης είναι υπαρκτός.
Η οικονομία της Ιταλίας είναι τόσο αδύναμη που θα καταλήξει τελικά σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτήσει την πολιτική δυσαρέσκεια και την άνοδο του λαϊκισμού.
Αυτό θα ωθήσει τους Ιταλούς να ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και να ψηφίσουν για να εγκαταλείψουν την ΕΕ, ξεκινώντας ένα ντόμινο σε ολόκληρη την ήπειρο, και τελικά οδηγεί στην παρακμή και την πτώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 48% των Ιταλών θα ψηφίσουν για να αποχωρήσουν από την ΕΕ, εάν πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.
Η Ιταλική οικονομία εμφανίζει υψηλό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όσο υψηλότερο και αν είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, μπορεί να απορροφηθεί.
Η Ιταλική οικονομία όμως δεν δείχνει σοναρά σημάδια ανάκαμψης και αποτελεί την πιο ακριβή βάση κόστους εργασίας στην Ευρώπη, αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα για την Ιταλία.
Η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας δεν έχει αντισταθμιστεί από αύξηση των ωρών εργασίας, μεγαλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού ή την αύξηση της απασχόλησης.
Η Ιταλία απλά δεν μπορεί να καταστήσει τους εργαζομένους της πιο αποτελεσματικούς, που αποτελεί τεράστια τροχοπέδη για την ιταλική οικονομία.

Societe Generale Italy 10

Italian's are highly antipathetic towards the EU. This means that any big shifts in the country's politics could lead to a referendum on Italy's EU membership. Given that recent data suggest 48% of Italians would vote to leave the EU if a referendum was held, any shift could be hugely important for the country's continued EU membership.

The cost of labour for employers is higher than any other major EU economy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης