Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Το Brexit είναι ζωτικής σημασίας θα επηρεάσει τα κονδύλια της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ

tags :
Deutsche bank: Το Brexit είναι ζωτικής σημασίας θα επηρεάσει τα κονδύλια της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ
Για το σκοπό αυτό, το Brexit μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό ακόμα πιο αμφιλεγόμενες στα επόμενα χρόνια.
Το Brexit θα έχει επίδραση στα περιφερειακά προγράμματα της ΕΕ επισημαίνει η Deutsche bank σε νέα έκθεση της για την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit.
Η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2016.
Το Brexit που θα τεθεί σε σχύ τα επόμενα χρόνια και οι πιθανές επιπτώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να συζητηθούν στο πλαίσιο της επανεξέτασης.
Ωστόσο, με δεδομένη την τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις συνθήκες του Brexit ίσως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 
Ωστόσο, δύο πράγματα φαίνεται ότι μπορεί να συμβούν:
Πρώτον, το Brexit θα αρχίσει να ισχύει κατά το δεύτερο ήμισυ του προϋπολογισμού θα απαιτήσει περαιτέρω προσαρμογές.
Δεύτερον, θα επηρεάσει επίσης την χρηματοδότηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την πολιτική συνοχής του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Συνολικά, η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 33% των συνολικών σχεδιαζόμενων δαπανών (περίπου 349,4 δισ ευρώ) στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.
Το ποσό αυτό κατανέμεται μεταξύ των διαφόρων ταμείων: σχεδόν το 57% έχουν προβλεφθεί για το ERDF (196,3 δισεκατομμύρια ευρώ), τους λογαριασμούς του ΕSF
περίπου το ένα τέταρτο (86,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και περίπου 18% έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το ταμείο συνοχής (63,4 δις ευρώ).
Για τα μέσα αυτά και με βάση την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, περίπου 10,8 δις ευρώ έχουν διατεθεί για
το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου το 3,1% της συνολικής χρηματοδότησης).
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει 5,8 δισ ευρώ από το ERDF και 4,9 δισ ευρώ από την ESF, δεν λαμβάνει υποστήριξη από το Ταμείο Συνοχής.
Το Ταμείο Συνοχής έχει ως στόχο την προώθηση της σύγκλισης των κρατών μελών με τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των ισχυρών χωρών.
Η Γερμανία από ένα σύνολο 18,3 δισ ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασίλειου (μεταξύ άλλων λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού και πρόσθετης χρηματοδότηση για τις περιφέρειες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας)
Η Πολωνία λαμβάνει 53,4 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και 23,2 δις ευρώ από το ταμείο συνοχής.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Brexit πρόκειται να είναι ζωτικής σημασίας για τις επιπτώσεις στην περιφερειακή πολιτική και πολιτική συνοχής.
Μετά το 2020, ένα νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών.
Αλλά παρ 'όλα αυτά, το Brexit θα επηρεάσει τις αριθμητικές τιμές εισόδου των κρατών που πρέπει να πληρούν ως προϋποθέσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής.
Ως εκ τούτου, ακόμη και αν τα βασικά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα, η ομάδα των δικαιούχων - κρατών θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούν αρνητικά τα κεφάλαια για την περιφερειακή πολιτική και πολιτική συνοχής, εάν οι ελλείψεις δεν αντισταθμιστούν από πρόσθετες πληρωμές από άλλες πηγές.
Για το σκοπό αυτό, το Brexit μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό ακόμα πιο αμφιλεγόμενες στα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης